Kris en Kim zijn beiden jonge mantelzorgers uit de gemeente Lingewaard. (foto: Bente Lenderink)
Kris en Kim zijn beiden jonge mantelzorgers uit de gemeente Lingewaard. (foto: Bente Lenderink) Foto: Bente Lenderink

Deel je zorg als jonge mantelzorger

LINGEWAARD - Van 1 - 7 juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger. In deze week vraagt het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard extra aandacht voor jongeren tot en met 24 jaar, die thuis opgroeien met ziekte en zorg. Eén van de gezinsleden, vader, moeder, broer of zus is dan langdurig ziek, heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving.


Op dit moment zijn er bij SWL dertien jonge mantelzorgers bekend. Volgens landelijke gegevens zijn er veel meer jongeren die er thuis mee te maken hebben. Het Steunpunt wil nu in contact komen met deze jongeren en hen helpen daar waar nodig is. Bijvoorbeeld door het organiseren van speciale activiteiten. Maar het is moeilijk om deze jonge mantelzorgers in beeld te krijgen: veel jongeren zien zichzelf niet als mantelzorger, vinden de term te beladen, vragen geen hulp en willen niet anders zijn dan andere jongeren. Maar ze helpen bijvoorbeeld wel extra mee in de verzorging, het huishouden en maken zich vaker meer zorgen dan andere leeftijdgenoten. Ze voelen zich soms schuldig als ze voor zichzelf kiezen. Ook kunnen er gevoelens van schaamte, boosheid en jaloezie zijn. Huiswerk maken, sporten en afspreken kan er bij inschieten.

Het delen van deze zorg is juist belangrijk. Om herkenning te vinden, maar ook om een luisterend oor te hebben. "Herken jij jezelf of iemand uit je omgeving hierin? Bel of app dan naar de jongerencoaches van SWL Bram 06 13826608, Juul 06 51965753 of mantelzorgconsulent Monique 06 22933258 m.ritzen@swlingewaard.nl."