Een archieffoto van de Umdracht bij het verlaten van het laatste rustaltaar, op het Gedenkpark. (Eigen foto)
Een archieffoto van de Umdracht bij het verlaten van het laatste rustaltaar, op het Gedenkpark. (Eigen foto) Foto: eigen foto

Weer geen Huissense Umdracht

HUISSEN - Voor het tweede jaar op rij zal er geen Huissense Umdracht door de straten van het centrum trekken als gevolg van de beperkingen door de corona-pandemie. Toch wordt niet stilletjes voorbijgegaan aan deze eeuwenoude traditie.


Op zondag 6 juni, de zondag na Sacramentsdag, staat alles wat binnen de gestelde maatregelen mogelijk is in het teken van de Umdracht. Na de teleurgestelde reacties van vorig jaar zullen de plechtigheden in de stadsparochiekerk van Huissen en niet in Elst plaatsvinden. Verder zullen versieringen, vlaggen en vaandels in en rond de kerk het bestaan van de Umdracht beklemtonen. Bovendien wordt met het luiden van de klokken en het bespelen van het carillon getracht de sfeer van de processie in stand te houden.

Door de beperkingen is het niet mogelijk een volle kerk getuige te laten zijn van de plechtigheden. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar, die tevoren gereserveerd moeten worden. Andere belangstellenden zijn aangewezen op de rechtstreekse uitzending via de facebookpagina van de Umdracht, de kerkomroep en Omroep Lingewaard. Het motto van dit jaar luidt: Zorg voor elkaar.

Mensen die de Huissense Umdracht financieel willen steunen kunnen een donatie storten op bankrekening NL69RABO0124075975 t.n.v. Stichting Vrienden van de Huissense Umdracht.