Kris en Kim uit Bemmel zijn beiden jonge mantelzorgers. (foto: Bente Lenderink)
Kris en Kim uit Bemmel zijn beiden jonge mantelzorgers. (foto: Bente Lenderink) Foto: Bente Lenderink

Jonge mantelzorgers Kim en Kris uit Bemmel:

'Veel jongeren herkennen zichzelf niet als jonge mantelzorger'

LINGEWAARD - Kims stiefvader kreeg een jaar geleden de diagnose Alzheimer, op 53-jarige leeftijd. En Kris’ moeder heeft een lichamelijke handicap, al zo lang Kris zich kan herinneren. Twee jongeren, die de dagelijkse zorg op zich nemen van een familielid. Elk met hun eigen problemen. Deze week is de week van de Jonge Mantelzorger en vraagt Stichting Welzijn Lingewaard extra aandacht voor deze groep jongeren.


,,Veel jongeren weten niet wat voor impact een ouder met een beperking heeft op hun dagelijkse leven”, vertelt Kris (16). ,,Op school nodigen ze me soms uit voor spontane dingen. Ik zeg dan ‘nee’, want ik moet eerst weten of het met mama goed is. En als je niet à la minute mee kan gaan, ben je anders en zijn ze keihard.” Gevolg: Ze pesten Kris. ,,In mijn waterpoloteam zit een jongen met een ouder met lichamelijke beperking. Dat schept een band. Daar accepteren ze me meer.”


Het delen van zorg staat in deze week centraal. ,,Met mijn vriendinnen praat ik weinig over minder leuke dingen”, vertelt Kim (19). ,,Ik snap dat het voor hen niet te begrijpen is. Ik probeer de thuissituatie zelf soms even te ontvluchten, naar mijn kamer of vriend. Maar wat er thuis gaande is, blijft altijd in je hoofd zweven.” Want niet alleen haar stiefvader heeft zorg nodig, ze is er ook altijd voor haar moeder, die ook middenin de zorg voor haar partner zit.

Herken jij jezelf of iemand in dit verhaal? Ben je jonger dan 24? Laat het ons weten, neem contact op met Monique Ritzen (m.ritzen@swlingewaard.nl)/