De zuilen aan de Leemkuilselaan. (foto: Charles Derksen)
De zuilen aan de Leemkuilselaan. (foto: Charles Derksen) Foto: Charles Derksen

Lingewaard Doet-cheque voor de HKB?

LINGEWAARD - Hebt u de Lingewaard doet cheque nog? Steun de HKB om de zuilen voor de Leemkuilselaan terug te plaatsen. Tot midden jaren '60 van de vorige eeuw was de toegang tot de Leemkuil vanuit de Dorpsstraat duidelijk herkenbaar. Twee stoere, gemetselde zuilen met afsluitbare poorten gaven het begin aan van de Leemkuilselaan die toen nog een echte laan was. Een met grind verharde weg omzoomd door grasbermen en geflankeerd door prachtige bomen.


Eenmaal per jaar werd de laan door de eigenaar met deze poorten afgesloten. Dit moest door regelgeving om te voorkomen dat de laan 'openbare weg' zou worden. Meestal gebeurde dat gedurende de kermis mede om te voorkomen dat de kermisgasten hun woon- en pakwagens in de grasbermen van de laan zouden parkeren.

In 2019 werden de laatste prachtige kastanjebomen voor De Leemkuil gerooid. Grind is vervangen door asfalt, groen is verdwenen en de mooie toegang is al decennia geleden gesloopt. Maar misschien is er iets te redden! De Historische Kring Bemmel heeft het initiatief genomen om de zuilen in ere te herstellen, althans replica’s daarvan. Er is ruimte voor. Nu het geld nog.

Om goed gefundeerde zuilen neer te zetten is een behoorlijk bedrag nodig. De schatting is dat het totaal rond de zesduizend euro zal gaan kosten. Maar natuurlijk zijn wij met iedere bijdrage blij.