(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Nu een landelijk beeld. Straks vrezen bezwaarmakers overlast van blaffende honden.

Hondenpension helpt voortbestaan van stoeterij Buitenzorg

BEMMEL - Stoeterij Buitenzorg in Bemmel heeft een roemrijke geschiedenis. Bewoner Wim Nas stond in 1958 aan de wieg van de eerste Nederlandse ponyjaarmarkt in Bemmel. In de draverijwereld bezorgden de succesvolste drafpaarden Henri en Jojo Buitenzorg internationale roem. Nu ligt het voortbestaan in handen van een hondenpension. De financiële lasten zijn hoog en het voortbestaan van de stoeterij in gevaar. Het college is in principe al akkoord met het wijzigen van het bestemminsplan. Er zijn door omwonden bezwaren geuit. De gemeenteraad neemt 17 juni een besluit.


Paardensport op de Bemmelse stoeterij is niet meer rendabel. De pensionstalling en fokkerij zijn behoorlijk teruggelopen. De pensionstalling is al afgeschaald van 100 paarden naar maximaal 60 paarden. Het statige hoofdgebouw is toe aan een opknapbeurt.

De verhuur van de paardenkliniek en de feestlocatie ‘De Hooimyt’ is onvoldoende om het hoofd boven water te houden. De gemeenteraad wordt nu gevraagd akkoord te gaan met een gewijzigd bestemmingplan en de achterliggende bedrijfswoning te wijzigen in plattelandswoning om het te kunnen verkopen Verder ligt er een plan om de paardenstal te verbouwen voor hondendagopvang en pension. Er worden na goedkeuring maximaal 30 honden opgevangen. Buiten komt er een uitlaatplek. Omwonenden hebben er problemen mee. Er wordt aangegeven dat ze geluidsoverlast verwachten van blaffende honden. De honden zullen in roedels van telkens tien maximaal zes uur buiten lopen. Het geluid van blaffende honden draagt erg ver, zo is het angstgevoel. Hun woning zal in waarde dalen en moeilijker te verkopen.

De gemeente sluit niet uit dat er ‘inderdaad’ geluid hoorbaar zal zijn. “Maar het is eveneens een gegeven dat zich in of nabij een woonomgeving ontwikkelingen kunnen voordoen die men persoonlijk als ‘minder prettig’ of ‘niet wenselijk’ ervaart.” Het college houdt vast aan het eerder genomen besluit om een bestemmingsplanwijziging voor vaststelling aan de gemeenteraad voor te stellen. Voor een eventuele waardedaling kan men bij de gemeente een aanvraag doen voor planschade. De Buitenzorg staat op de raadsagenda van 17 juni.