Wethouder Aart Slob in gesprek met jonge mantelzorgers en hun ouders. (foto: Monique Ritzen)
Wethouder Aart Slob in gesprek met jonge mantelzorgers en hun ouders. (foto: Monique Ritzen) Foto: Monique Ritzen

Wethouder bezoekt jonge mantelzorgers

LINGEWAARD - Vorige week was de week van de jonge mantelzorger. Het steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard had hiervoor twee ambassadeurs benoemd: Kim en Kris, beide jonge mantelzorger uit Bemmel. Op woensdag 2 juni bracht wethouder Aart Slob een bezoek aan hen. Om Kim en Kris een hart onder de riem te steken en om met hen te praten over wat gemeente en SWL voor hen zou kunnen betekenen.


Het viel de wethouder op dat beide jongeren zo’n goede band hebben met hun moeder, voor wie ze beiden een steun en toeverlaat zijn en een zorgtaak hebben. De moeders ervaarden het als een groot lichtpunt dat hun zoon of dochter nog thuis woonde: het maakt de zorg lichter.

Maar tegelijkertijd dragen deze jongeren toch veel met zich mee, ook buitenshuis. Dat resulteert vaak in bijvoorbeeld niet spontaan kunnen afspreken met leeftijdsgenoten. En ze nemen de zorg van thuis toch altijd een beetje mee. Over jonge mantelzorgers is nog weinig bekend. De voorlichting op scholen kan beter, aldus Kim en Kris. Voor professionals zodat ze tijdig aan de bel kunnen trekken én voor de leerlingen, dat er meer bekendheid komt en dat jongeren weten waar ze terecht kunnen wanneer ze zich herkennen in het beeld van de jonge mantelzorger. Want bijvoorbeeld Kim en Kris hadden lang niet geweten dat ze jonge mantelzorgers zijn. De herkenning kwam pas doordat Monique Ritzen van het Steunpunt Mantelzorg met hun moeders in contact kwam. Aan het einde van het gesprek reikte de wethouder enkele presentjes uit namens de gemeente en Stichting Welzijn Lingewaard.