Verlagen cv-temperatuur. (foto: Urgenda)
Verlagen cv-temperatuur. (foto: Urgenda) Foto: Urgenda

Veel mensen zijn aan het klussen

Algemeen

LINGEWAARD - Deze zomer is een goed moment om het huis aan te pakken. Veel mensen doen dat nu. Energiecoöperatie Lingewaard Energie en het Energieloket Lingewaard willen helpen om duurzaam te klussen.

Een tip is om zo min mogelijk nieuwe materialen en gereedschappen te kopen. Kan er iets worden hergebruikt, geleend, gehuurd, gerepareerd? Het effect van het maken en vervoeren van spullen is erg groot op de CO2-uitstoot en het milieu. Lokaal gemaakte producten zijn beter en hergebruikte materialen zijn per definitie duurzaam. Goede keurmerken zijn NL Greenlabel, FSC, PEFC, Milieukeur, Dubo en Ecolabel. Bied bouw- en sloopafval gescheiden aan, voor recycling.

Het kost veel energie om water en lucht, warmer of kouder te maken. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop of kraan. Een kokendwaterkraan is niet milieuvriendelijk, een waterkoker of fluitketel is beter. En isoleer het huis; het dak, de gevel, vloer en ramen. Bijvoorbeeld door isolerende kozijnfolie, dat de isolatiewaarde van glas verbetert.

Wat zorgt voor een fijner huis is het dicht maken van kieren en naden. Mogelijke ‘hotspots’ in huis kunnen zijn; ramen, kozijnen en deuren, bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen, in de brievenbus, onder de buitendeur en rondom het kruipluik. De materialen zijn te vinden bij de bouwmarkt en instructiefilmpjes staan online.

Een snelle actie is om de temperatuur van de cv op 60 graden te zetten. Op het Youtube-kanaal van Lingewaard Energie staat een webinar over hoe dat moet of kijk op www.zetmop60.nl. Informatie staat op www.energieloketlingewaard.nl of 026 3260111.