(foto: Jenneke Coenen)
(foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

God is even weg

Algemeen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 11 juli 2021, viering 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Bijwonen? Mail naar aanmelden@pknhuissen.nl of vier online mee via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddag van 14 - 16 uur is de kerk open. Ontmoeting, stilte, een kaars, een gesprek.

‘God woonde in een kerk. Naar alle tevredenheid , vond hij. Mensen zochten hem daar op en konden het goed met hem vinden. Maar op een dag veranderde God van gedachte. Hij hing een briefje op de deur: Ik ben even weg, God.’

Zo begint het nieuw boek van Toon Tellegen, ‘God onder de mensen’. Toon Tellegen zou ik net als Prediker (de levensgenieter van vorige week)  een oude wijze man kunnen noemen die over de markt van het leven loopt en in kleine gedichtjes en verhaaltjes het leven oppakt, proeft en weegt, weer teruglegt of juist liefdevol bewaart. Het woordje GOD  hebben we allemaal wel eens in ons leven aangeraakt, opgepakt en/of weer weggelegd. Een Naam belast met een eeuwenlange geschiedenis en emoties die een  vrije ontmoeting in de weg kunnen staan.  Prediker kan de vast omschreven God van de traditie, de God van vroeger, niet meer ervaren. Die God is verborgen, woont niet meer in de kerk of synagoge. Prediker vindt God dan in de alledaagse dingen van het leven. God wordt voor hem ‘mijn God’. En net als bij Tellegen: een bron voor verrassende , ontroerende levenswoorden en ontmoetingen (Matthijs Glastra).