(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Hier komen er zes voor Haalderense jongeren

Tijdelijke woningen voor jongeren in Lingewaard

BEMMEL/HAALDEREN - Op Klein Baal in Haalderen gaat Waardwonen zes tijdelijke woningen plaatsen voor jongeren. Het college heeft hierover afspraken gemaakt. Het is onderdeel van circa vijftig tijdelijke woningen in Lingewaard tot 2025. Een volgend woonbehoefteonderzoek kan aanleiding zijn om deze voorlopige ambitie aan te passen. In Haalderen worden de woningen in november geplaatst.


De zogenoemde Tiny Houses zijn voornamelijk bedoeld voor jongeren onder de 23 jaar en starters van 23 tot 30 jaar. Het college is tevreden met het initiatief. “Hiermee wordt invulling gegeven aan het grote woningtekort, met name in het sociale segment en voor starters.” De gemeente stelt bouwrijpe grond ter beschikking. De eerste locatie is naast de postduivenvereniging aan Klein Baal in Haalderen, die als het meest geschikt naar boven kwam.

Het is voor de duur van vijftien jaar, daarna heeft de gemeente de grond zelf nodig voor woningbouw. De tijdelijke woningen gaan circa dertig jaar mee. Het is wenselijk zegt het college, dat de woonstichting vervolgens op een andere locatie in Lingewaard deze woningen kan plaatsen. Lingewaard onderzoekt locaties die mogelijk in aanmerking kunnen komen, verspreid over de dorpskernen.

Directeur-bestuurder Eric Cuppen van Waardwonen is blij dat ze iets kunnen betekenen voor de jongeren in de regio. “De woonunits zijn met 35 vierkante meter een stuk kleiner dan onze andere sociale huurwoningen. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor één- of tweepersoons huishoudens.” De woningen zijn bedoeld voor jongeren uit Haalderen of die een binding met Haalderen hebben, vult wethouder Helga Witjes aan.

Waardwonen heeft voorstellen ingediend van zes en twaalf wooneenheden in twee verdiepingen. En die laatste vind het college te gortig. Dat plan vraagt namelijk achttien parkeerplaatsen op eigen terrein, terwijl er ruimte is voor maximaal negen parkeerplaatsen. Bovendien vragen twaalf woningen een te grote bouwmassa, zo is de mening op het gemeentehuis.

Aardig detail, tegenover de postduivenvereniging stond in de jaren vijftig tot 1964 het Molukse kamp Klein Baal. De wijk telde 32 tijdelijke woningen om Molukse militairen te huisvesten. Bij de opheffing van het kamp pleitten ze ervoor om bij elkaar te blijven. In 1964 verhuisden ze naar Bemmel.