Herman Schrijver, eigenaar Gulle Goedzak:

‘Lingewaard bezuinigt op veiligheid’

HUISSEN – “Het gaat Lingewaard bij de aanpak van die twee bochten in de Huissense Karstraat vooral om politiek en kosten en absoluut niet om de veiligheid”, zegt Herman Schrijver. Hij is de eigenaar van De Gulle Goedzak, het etablissement aan een van de twee haakse bochten.


Hij voelt zich het slachtoffer van het politiek getouwtrek in de gemeenteraad, waardoor al zijn plannen in het water zijn gevallen. “In januari 2018 wilden mijn vrouw en ik Gasterij De Gulle Goedzak overdragen aan een neef. De vergunning voor een nieuwe aanbouw was al verleend door de gemeente. Twee maanden later hoorden we van het plan om de twee bochten te verflauwen.” Na een goed overleg met de projectleider van de gemeente Lingewaard werden de eerste tekeningen gemaakt. Het voormalige Nieuwe Diep en De Gulle Goedzak moesten plaats maken voor het afsnijden van een van de twee bochten.

Schrijver: “Door die plannen zag mijn neef af van de overname, hij koos voor zekerheid en is iets anders begonnen. Intussen werden volop ideeën ontwikkeld. Na veel contacten, overigens nooit met de wethouder, werd het plan steeds uitgebreider. Veel duurder, maar wel steeds veiliger. Na diverse bijeenkomsten met buurtbewoners werd uiteindelijk voor het laatste, veilige plan gekozen.”

Als compensatie werd het echtpaar Schrijver ruilobjecten en bouwkavels aangeboden. “Maar telkens als wij interesse toonden, haakte de gemeente af. Uiteindelijk kwam er na drie jaar het eerste schriftelijke bod, niet ver van onze vraagprijs. Dat bod had betrekking op de getaxeerde waarde en een bescheiden tegemoetkoming voor de gederfde inkomsten.”

Tot grote teleurstelling van De Gulle Goedzak werd het plan in de raadsvergadering echter opgeschort. Het doet Schrijver pijn dat voor de andere bocht een overeenkomst is gesloten die kennelijk wel doorgaat. “Alleen die zuidelijke bocht aanpakken is te gek voor woorden. Dat is een politieke oplossing, waarbij op veiligheid wordt bezuinigd. En dat terwijl uit een onderzoek blijkt dat het aanpakken van die twee gevaarlijk bochten voor heel Huissen de hoogste prioriteit heeft.”

Als het aanpakken van ‘zijn’ bocht niet doorgaat, zit Schrijver met een flinke strop. “We hebben achterstallig onderhoud omdat we dachten dat we weg moesten. Ook de omzet kelderde omdat iedereen dacht dat we op korte termijn zouden sluiten. We hoeven geen medelijden, maar we hadden wel meer betrokkenheid van de gemeente verwacht. Zo ga je niet met mensen om.” Na ruim drie jaar verzucht Herman Schrijver: “Had Lingewaard maar nooit bij ons aangeklopt.”