Ingezonden brief

Gemeente Lingewaard: 

bezint eer gij begint!

De schrik sloeg ons als ZWAB om het hart bij het lezen dat de gemeente Lingewaard voornemens is om de afvalgaten van prullenbakken in onze gemeente te verkleinen, zodat er alleen maar heel klein afval in gedeponeerd kan worden. We hopen echt dat dit een boze droom is. 

Want hoe naïef kan je zijn om dit te bedenken? Regelmatig pakken we met de hand afval op om het te deponeren in prullenbakken die we op onze route tegenkomen. En dat afval is meestal blik of plastic flesjes, als we dat niet meer kwijt kunnen in de bakken heb je dus zo de handen vol met afval wat achteloos is achtergelaten. En dat loopt echt niet lekker met ook nog honden aan de lijn. Is het dan niet menselijk dat men denkt: laat maar liggen want ik kan het toch nergens kwijt. Heeft de gemeente de ellende niet gevolgd in Arnhem waar ze ondergrondse containers ook verkleind hadden? Wat daar voor een rotzooi bijgezet werd? 

Kijk eens wat er gebeurde in park Sonsbeek in Arnhem op een mooie zomerdag? Kratten lege flessen werden daar achtergelaten, heel veel plastic en andere troep. De Waalstrandjes is ook zo'n voorbeeld. En denkt de gemeente nu echt dat het heffen van statiegeld het plastic afval probleem gaat oplossen? Het draagt misschien bij maar oplossen: nee, daar geloven wij niet in. In park Lingezegen geen bakken plaatsen: hoe verzin je het? Juist daar waar men de rommel niet kwijt kan, blijft het achter. Maak juist op zo'n mooie plek een mogelijkheid om rommel in bakken te kunnen deponeren. Dan hou je de boel een beetje schoon, maar door helemaal niets te plaatsen, dan zul je zien dat het daar zo vol ligt met troep.


M. Reintjens