Monumentale Leeuwen

schijnen hun licht over Gendt

GENDT - Op initiatief van buurtbewoners, gesteund door de Historische Kring Gente, Platform Gendt, Hans Hoogveld Elektra, de gemeente Lingewaard en Horeca De Klok, worden de monumentale wapenleeuwen van het inrijhek van het voormalige Huis te Gendt vanaf 15 juli aangelicht.


Het aanlichten van de Leeuwen zal op donderdag 15 juli rond 22:00 uur met een feestelijk druk op de knop in werking worden gesteld door wethouder Johan Sluijter. Belangstellenden zijn welkom om hiervan getuige te zijn vanaf het terras van De Klok.

“Deze unieke rijksmonumentale Gendtse leeuwen vragen erom om ook in het donker gezien te worden”, aldus initiatiefnemer Jan van Huet. “Niemand weet hoe oud de beelden exact zijn. Ze lijken te dateren uit de achttiende eeuw. Het is eerder nagevraagd bij het Genootschap voor Heraldiek, maar ook daar wisten ze het niet. Mogelijk zijn de leeuwen ouder.”

In hun poten hebben de leeuwen een schild vast met het gemeentewapen van Gendt. Dat is te zien aan de kleuren blauw en geel. Op het wapen zijn een kasteel met torentjes en een dichte poort afgebeeld.

Vroeger stonden ze bij de oprijlaan van het voormalige herenhuis Huis te Gendt. In 1926 zijn de leeuwen door de nieuwe eigenaar van Huis te Gendt verkocht. Na een aantal omzwervingen staan ze sinds 2018 weer op hun oorspronkelijke positie.

De initiatiefnemers hopen dat de Leeuwen nog vele decennia hun licht over Gendt zullen laten schijnen.