(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Een hoogspanningsmast stijgt boven Meander in Bemmel uit

Hoogspanningslijnen blijven Bemmel parten spelen

BEMMEL – Wonen onder hoogspanningslijnen is niet gezond. Gemeenten worstelen er mee. Ook Lingewaard. Twee van die lijnen doorsnijden Bemmel. maar om die onder de grond te brengen is gruwelijk kostbaar. Het college neemt zelf geen initiatief, maar heeft samen met andere Gelderse gemeenten bij de Provincie een verzoek te doen.


De discussie is landelijk niet nieuw. In 2018 pleitte de Gezondheidsraad nogmaals voor een beleid, omdat er aanwijzingen zijn dat kinderen die in de buurt wonen ongeveer twee keer hogere kans hebben om leukemie te krijgen.


De gemeente Veenendaal was een van de eerste gemeenten in Nederland die gebruik heeft maakt van de wet Voortgang Energietransitie. Om bovengrondse hoogspanningslijnen onder de grond te brengen heeft Veenendaal dat bijna 6 miljoen euro gekost. Naar verwachting is de verkabeling in 2025 afgerond.

Lingewaard hikt tegen de miljoenen aan. De kosten kunnen oplopen tot wel 6 miljoen euro per kilometer, zo schrijft het college aan de gemeenteraad.

Het gaat om de 150 kV verbinding van circa 2,5 km die door bebouwde kom loopt. Daarnaast heeft Bemmel (nog) te maken met een 50 kV verbinding over een lengte van circa 1,5 km. Het college heeft van netbeheerder Liander begrepen dat die na 2023 opgeheven kan worden. Een nieuw transformatorstation in Oosterhout gaat medio 2023 transformatorstation Bemmel voeden. Die verbinding is ondergronds.

Dit houdt in dat Lingewaard met één hoogspanningslijn blijft zitten. “Op dit moment is er geen concreet initiatief om te komen tot een aanpak om de 150 Kv hoogspanningsverbinding ondergronds te brengen. De kosten zijn naar verwachting voor de gemeente aanzienlijk.”

Mocht er zicht komen op een flinke provinciale bijdrage dan ontstaan er wellicht ook voor Lingewaard kansen. De provincie heeft het verzoek van de Gelderse gemeenten in beraad.