(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Bert van Deelen: 'Tot en met augustus alles met korting de deur uit'

Kwekerij Arnhem-Nijmegen sluit voorgoed

GENDT - Hier ligt kwaliteit die je nergens kunt vinden. Bert van Deelen van Kwekerij Arnhem-Nijmegen is trots op zijn producten. Zijn zomerbloeiers pronken; aan de rekken hangt een scala aan fris groen die Lowlands in Biddinghuizen heeft besteld. De coronamaatregelen heeft hij aardig overwonnen, zegt hij. Het klinkt allemaal als muziek in de oren, maar voor het gezonde bedrijf is treurmuziek op zijn plaats. Kwekerij Arnhem-Nijmegen doet de deur van zijn kassen voorgoed dicht. Het hele assortiment gaat met 25 procent korting de deur uit.


De gemeente Lingewaard heeft een dwangsom opgelegd, legt Van Deelen uit. Hij wil niet veel meer kwijt dan dat het om een procedurele kwestie gaat. Verkoop aan particulieren is in strijd met het huidige bestemmingsplan, zo heeft hij te verstaan gekregen. Een groot deel van zijn handel is voor binnenlandse tuinders, evenementen en export.

In beroep gaan is voor Van Deelen geen optie. Zijn strijd is gestreden. Vorig jaar begon zijn toekomst nog hoopvol met de verhuizing uit de Langstraat naar de Hegsestraat in Gendt. Hij was toen nog ambitieus. “Nu is alles onder één dak en prettiger werken. Een bijkomend voordeel is dat klanten ons teeltproces op de voet kunnen volgen. Elke week is weer anders.”

Het Lingewaardse gedoogbeleid heeft hem wellicht de das omgedaan. Bert van Deelen geeft hierop geen toelichting. Kwekerij Arnhem-Nijmegen stopt eind augustus. Hij wil het goed afronden. “Mensen die een cadeaubon hebben kunnen tot eind augustus bij ons terecht.” De 56-jarige Bert van Deelen geeft met gemengde gevoelens 25 procent korting op zijn kwaliteitsproducten, zoals zijn zelf geteelde zomerbloeiers en perkplanten, vaste tuinplanten, kamerplanten en bloempotten. Alles gaat weg.

Kwekerij Arnhem-Nijmegen, Hegsestraat 34, Gendt.