Ingezonden brief

Stukjes gemeentegrond

De Gemeente Lingewaard wil alle stukjes gemeentegrond, die burgers al jaren in gebruik hebben en onderhouden, aan deze burgers verkopen. De burgers hebben deze stukjes vaak al tussen de 20 en 35 jaren in gebruik. Door het niet tijdig herstructureren van overblijvende grond bij de verkoop van percelen voor huur- en koopwoningen, is de gemeente blijven zitten met vele van dergelijke stukjes grond vlak bij de verkochte percelen. De gemeente heeft vele jaren niet omgekeken naar deze stukjes en vond het prima dat deze stukjes door de burgers werden bijgehouden. En het gebruik werd gedoogd.

Veel burgers doen nu een beroep op verjaring, waarbij zij juridisch eigenaar kunnen worden van deze stukjes. Soms geeft de gemeente de burgers gelijk, maar vaak gaat de gemeente hiermee niet akkoord en start dure juridische procedures om betaling af te dwingen. Verantwoordelijk wethouder sluiter beweert dat hij wettelijk gezien deze stukjes grond niet zomaar kan weggeven. Toch heeft hij dit in diverse gevallen wel gedaan. En misschien hebben enkele burgers al wel voor hun stukje betaald? Het is mij bekend, dat diverse burgers, een veelal terecht beroep op verjaring doen. Gaat de gemeente dit via dure rechtszaken verhinderen?

Ik vraag mij werkelijk af waar onze gemeente mee bezig is? Hoge kosten maken en met betreffende burgers in onmin geraken en toch in vele gevallen uiteindelijk het geld niet binnen krijgen?

Onze buurgemeente Overbetuwe heeft de waanzin hiervan ingezien en vele stukjes voor verjaring in aanmerking laten komen. Waar blijft de wijsheid van de Gemeente Lingewaard?

B.J. Maasman, Huissen