Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Het verhaal achter de Maaiveldplatanen...

HUISSEN - Bij de renovatie van de bestrating en het groen bij de tweede fase van de Zilverkamp sneuvelen veel bomen. En dat heeft iets treurigs. Zeker gezien de klimaatverandering. Gelukkig werden de acht dakplatanen (een snoeivorm) bij het Maaiveld ontzien en weer keurig ingepast in het nieuwe groen.


Tekst en fotografie:

Gerrie Aldershof


Het is dan ook een bijzonder groenelement. Achter deze dakplatanen gaat een bijzonder, eigenlijk een ongelofelijk, verhaal schuil. Dat verhaal, zeg maar een soap, gaat terug naar de eeuwwisseling, rond het jaar 2000. Naar het Centrumplan. Een prestigieus bestratingsplan dat het Historisch Stadscentrum meer allure zou geven. Bij dat plan paste volgens de ontwerper de bestaande beplantingselementen niet. Naast de dakplatanen op de Markt was dat ook het geval bij de beplantingselementen op het Malenborchpleintje en bij de Arnhemsepoort. Over die beplantingselementen meer bij een volgende 'Huissen in Tekstbeeld'.


Op exact dezelfde plaats op de Markt van de acht (horizontale) dakplatanen werden acht (verticale) platanen geplant. Verzin het maar. Terzijde. De houdbaarheidsdata van deze acht platanen bleek echter ook beperkt. Nu staan er nog slechts twee, gekandelaberd (een snoeivorm), op de Markt. Treurig!

Dat bij die nieuwe aanplant de dakplatanen in de versnipperaar zouden verdwijnen wekte ergernis bij de gemeentelijke planter (Huissen was toen nog een zelfstandige gemeente). Hij verzon een list. Er kwam een potje geld. Net voor aanvang van de renovatie van het Stadscentrum kregen de dakplatanen groen licht voor een tweede leven bij het Maaiveld. Wegens plaatsgebrek staan de dakplatanen niet naast maar op de oude jeu de boulesbaan. Daar lijken ze mekaar nu wat te verdringen. Dat is jammer voor deze karakteristieke schoonheden (zeker op termijn). Het Maaiveld was ook niet de eerste keuze.

Er passeerden meerdere plekken de revue. Een voorbeeld daarvan was om dakplatanen een tweede leven te geven bij de twee 'besloten' hofjes met de parkeervakken (verdeling: vier en vier) van de dijkpatio's op de Binnendijk (ook De Zilverkamp: tweede fase). Dit ter vervanging van de haagbeuken en de Robinia's. Ruimtelijk gezien hadden de dakplatanen bij de terrasvormige bouwstijl van de dijkpatio's een bijzonder beeld gevormd. Helaas kwam die plek er niet door, omdat de kapvergunning niet op tijd rond was of zo.

Omdat er bij het Maaiveld geen bomen in de weg stonden, geschiedde het dat de acht dakplatanen van de Markt uiteindelijk bij het Maaiveld (rond 2000) een tweede leven kregen.