Kunstenaars van Kunstcollectief Gelderse Poort overleggen in de Zandse Kerk. (foto: Elise Werkman)
Kunstenaars van Kunstcollectief Gelderse Poort overleggen in de Zandse Kerk. (foto: Elise Werkman) Foto: Elise Werkman

Exposities in De Zandse Kerk

HUISSEN - Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september zullen er als onderdeel van de kunstroute ‘Ode aan 3Oevers’ kunstenaars in de Zandse Kerk in Huissen exposeren. Van 11:00 – 17:00 uur is iedereen welkom. Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen.


Samen met het bestuur van de kerk hebben de kunstenaars overlegd hoe de verschillende kunstuitingen het beste tot hun recht kunnen komen in deze authentieke kerk. De volgende kunstenaars zullen exposeren: Hanneke van den Bergh met keramische en bronzen beelden, Arjan Binnenkade met iconen, Caroline van den Bogaert met streeksieraden, Vera Kersten met viltobjecten en Gerard Scholten met houten sculpturen en beelden. Meer informatie over de kunstenaars staat op de site van Kunstcollectief Gelderse Poort: www.kunstcollectiefgeldersepoort.nl

Tijdens deze dagen is er nog meer te doen in de Zandse Kerk, nl.: rondleidingen en op zaterdagavond 11 september zal Jos Tomlow, gepromoveerd bouwkundige, op toegankelijke wijze een lezing houden onder de naam: ‘Innovatieve Gewelven van Pierre Cuypers, Antoni Gaudí en Eladio Dieste, als kader waarin de Zandse kerk in Huissen kon ontstaan.’ De lezing geeft een overzicht van de briljante gewelven van Gaudí en Cuypers en de baksteenschalen van de veel jongere Eladio Dieste (1917-2000). Tomlow vertelt in eenvoudige woorden en met veel beelden over de bijzondere bakstenen gewelven. De Zandse Kerk is na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd met uiterst beperkte middelen en gerecycelde bakstenen.