Deelnemer aan de cursus In Balans. (foto: VeiligheidNL)
Deelnemer aan de cursus In Balans. (foto: VeiligheidNL) Foto: VeiligheidNL

Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek

Meer inzicht krijgen in uw mobiliteit?

LINGEWAARD - Meer dan een derde van de volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Gelukkig kan je de kans op een val verkleinen, aldus onderzoeker Maaike van Gameren. “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht verbeteren.”


In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt om het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een fysio- of oefentherapeut.

Ondanks dat het In Balans programma al veel gebruikt wordt in Nederland, is niet bekend of het volgen van het In Balans programma daadwerkelijk leidt tot minder vallen en valletsels. Daarom doen de Vrije Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek om het effect van In Balans te onderzoeken.

"Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die moeite hebben met lopen of balans houden, of afgelopen jaar gevallen zijn in regio Gendt, Bemmel en Elst. Door mee te doen aan dit onderzoek krijgt u meer inzicht in uw mobiliteit, lichamelijke gesteldheid en dagelijkse fysieke activiteiten. Ook draagt u met uw deelname bij aan meer kennis over balans en mobiliteit."


"Bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met Maaike van Gameren, m.van.gameren@vu.nl of 020 5985627. U kunt ook contact opnemen met Charlotte Reijnen van Fysiotherapie Gendt (0481 421540), Leonie Willems van Oefentherapie Elst (0481 373348) of Laura van Suilichem van Fysiotherapie de Aam (0481 459997)."