De ‘heilige grond’ blijft voorgoed behouden voor de Sprauwejagers en de kersenbongerd. (foto: Sjaak Veldkamp)
De ‘heilige grond’ blijft voorgoed behouden voor de Sprauwejagers en de kersenbongerd. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Bieb maak ruimte voor appartementen in Gendt

GENDT – Woonstichting Gendt heeft plannen om circa twaalf sociale huurappartementen te bouwen op de huidige locatie van de openbare bibliotheek. Voordat de stichting verder gaat met het ontwikkelen willen ze van de gemeente een intentieverklaring dat ze op de goede weg zijn. Het college heeft besloten dat De Kersenbongerd formeel behouden blijft. Het Sprauwejagers Gilde kan hun actie als een overwinning noteren.


Woonstichting Gendt is al geruime tijd in gesprek over uitbreiding van de sociale huur. De nood is hoog, weet ook het college “Het is wenselijk om in het centrum van Gendt sociale huurwoningen toe te voegen. Hier is grote behoefte aan.”

Wanneer de bibliotheek ruimte gaat maken, hangt af van SKC De Leemfof. Het centrum wacht op een stevige verbouwing die recht doet aan een dorpshuis. De bibliotheek krijgt een forse ruimte. De planning van het college is dat in november de besluitvorming in de raad kan plaatsvinden. Afhankelijk of er een bestemmingsplanprocedure moet plaatsvinden, kan de verbouwing in 2022 beginnen die ongeveer een jaar zal duren.

De Gendtse Sprauwejagers zijn er nu al uit. En dat heeft jaren geduurd. In november 2013 heeft de gildevoorzitter Guus Sommerdijk al een brief aan het toenmalige college gestuurd voor behoud van de kersenbongerd. Handen af van het stukje ‘heilige grond van Gendt’. “Deze enig overgebleven groenstrook in de Dorpstraat is van hoge cultuur historische waarde voor Gendt en moet behouden blijven voor de Gendtse gemeenschap”, schreef Sommerdijk.

De bongerd herbergt nostalgie, historie en cultuur. De kersenbongerd is de plaats voor die inwoners die een Zilveren Kers hebben ontvangen en waarvoor de Sprauwejagers een kersenboom hebben geplant. Hierdoor blijft de eigenheid, de cultuur en historische waarde van de kersengemeenschap Gendt zichtbaar in stand, zo is de gedachte,

Voorzitter Sommerdijk is verrast dat het college tevens besloten heeft om in het belang van beide partijen de afspraken juridische goed vast te leggen. De grond blijft in eigendom van de gemeente. “En dan is het voor de toekomst goed vastgelegd.”