Isolatie binnenzijde oude woning. (foto: Edzo Oosterhuis)
Isolatie binnenzijde oude woning. (foto: Edzo Oosterhuis) Foto: Edzo Oosterhuis

Kan ik mijn oude woning ook verduurzamen?

LINGEWAARD - Een oude woning heeft vaak karakter en een verhaal. Een groot nadeel is dat oude woningen slecht geïsoleerd zijn waardoor er veel warmte verloren gaat. Omdat er in deze bouwperiode nog geen enkele eis gesteld werd aan energiebesparing zijn zelfs spouwmuren nog zeldzaam. Dat is vervelend voor het wooncomfort, maar kost op jaarbasis ook behoorlijk wat geld. Het is daarom belangrijk om maatregelen te treffen.


Stap 1: Huizen verliezen de meeste warmte via het dak. Vanwege het grote oppervlak van een dak en de vaak matige isolatie, of helemaal geen isolatie, verliest een woning via het dak tot 35 procent van de warmte. Om dit warmteverlies te verminderen, kan aan de binnen- of buitenzijde isolatiemateriaal worden aangebracht. Het isoleren van zolder, plat dak of vliering is niet alleen een eenvoudige oplossing, maar ook een veilige. Wanneer dakisolatie is aangebracht houdt u de warmte in de woning en bespaart u aan energiekosten.

De besparing die je kan halen met het isoleren van het dak hangt af van vele factoren.
Natuurlijk telt het oppervlak van het dak en de huidige isolatiewaarde sterk mee, maar ook belangrijk is of je zolder wordt gebruikt of niet. Besparingen door dakisolatie kunnen snel oplopen tot honderden euro's per jaar. Rekenvoorbeeld: Door je dak te isoleren kan 5 tot 10m3 gas per jaar besparen per m2 dakoppervlakte. Heb je een dak van 80m2, dan bespaar je minimaal 80m2 x 5m3 x 1 euro = 400 euro per jaar!

Over 2 weken stap 2 van kan ik mijn oude woning ook verduurzamen. Zie ook www.energieloketlingewaard.nl. Binnenkort organiseert LEeen avond over het verduurzamen van monumenten.