Plaksche Veld. (foto: Ewald Nijenhuis)
Plaksche Veld. (foto: Ewald Nijenhuis) Foto: Ewald Nijenhuis

Open dag Plaksche Veld

LINGEWAARD - Kom zondag 12 september tussen 11.00-15.00 uur naar het Plaksche Veld voor uitleg en/of een rondleiding.


Vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk geven uitleg en een rondleiding over het Plaksche Veld voor mensen uit de buurt en andere belangstellenden. Er wordt gestart vanaf het informatiebord bij de speelvijver. Ook kinderen kunnen hun hart ophalen, ze mogen zaadbommen maken en ze vervolgens uitwerpen op het terrein.

Het Plaksche Veld is in korte tijd ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied voor mens en natuur. Er is in het Plaksche Veld een hoogstamboomgaard aangelegd. We zien er een bijenheuvel, heggen, een klimaatbos, kruidenrijke vegetatie, laanbomen en een natuurakker.  De biodiversiteit neemt elk jaar toe. Verder wordt er gewerkt aan nog meer variatie door meer beplanting, een weloverwogen beheer, een bijenhotel en begrazing door schapen. Er zijn zelfs beschermde planten van de rode lijst te vinden!
Voor de bezoekers zijn er deels verharde wandelpaden, fijne banken om op te zitten, een speelvijver en er is hier en daar al oogst mogelijk van lekker fruit. Er zijn appels, peren, pruimen, kersen en walnoten te vinden met in totaal meer dan dertig verschillende rassen. Aan het klimaat is gedacht door maatregelen te nemen om droogte en wateroverlast te beperken. Ook fijn, voor alles wat op en in het water leeft.


"Wilt u komen kijken, luisteren en spelen en eventueel ook suggesties meegeven aan de vrijwilligers of zelf vrijwilliger worden? U bent welkom op 12 september. Heeft u zelf ook plannen om uw woonomgeving natuurrijker te maken? Laten we de ideeën dan delen!"