Tuinen rondom De Veldschuur in Bemmel. (foto: Jan de Moor)
Tuinen rondom De Veldschuur in Bemmel. (foto: Jan de Moor) Foto: Jan de Moor

Wandelen in de tuinen

van De Veldschuur in Bemmel

BEMMEL - Nederland kent veel soorten parken en tuinen, van paleistuin tot kloostertuin, van kruidentuin tot rosarium. En wie kent niet park Sonsbeek in Arnhem of de rozentuin van kasteel Middachten in De Steeg, zoals Wim Pijbes beschrijft in de NRC. Daarbij vergeleken is het tuinencomplex van De Veldschuur in Bemmel zeer klein van oppervlak en zonder grandeur.


Toch zijn de tuinen rond De Veldschuur zeker de moeite waard om eens doorheen te wandelen, omdat de vele kleine tuintjes en voorzieningen een mooi geheel vormen en behalve educatie ook rust brengen. Ik denk aan de kruidentuin met de cola- en dropplant, de lavendel en de Oost-Indische kers. Daarnaast de bijenstal en het bijenhotel met de wilde bijen, het boomgaardje met allerlei appelbomen en diverse soorten bessenstruiken en de vele tuintjes van volwassenen en kinderen. De schooltuintjes van de kinderen zijn een ware pracht van bloemen en planten. De stokbonen, de mais en de zonnebloemen toornen daar hoog bovenuit. Een enkele vrijwilliger geeft uitleg, als daaraan behoefte is.

Om in alle rust even te kunnen wandelen, te genieten en te overpeinzen heeft het bestuur van Lingewaard Natuurlijk besloten tot een open dag. Deze is op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur bij De Veldschuur.

Het Lingewaards publiek is dan welkom. Ook om te schilderen, te fotograferen en insecten gade te slaan. De Veldschuur is te bereiken via het Dijkmagazijn aan de Waaldijk 2 en dan via een trapje naar beneden door een hekje of via het grote hek aan de Sportlaan 1M in Bemmel.


Jan de Moor