(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

Rand Kinkelplein in Bemmel vol blikjes, flessen en sigarettenpeuken

Zwerfvuil krijgt steeds meer aandacht van inwoners

LINGEWAARD - De aandacht voor zwerfafval is fors gegroeid. Ook het aantal inwoners dat deelneemt bij de aanpak er van. Georganiseerde zwerfafvalbrigades van inwoners ziet de gemeente steeds meer. “Ook ontvangen we steeds vaker verzoeken om zwerfafval op te halen dat door individuen is verzameld.” Voor dit jaar is er weer een programma voor aanpak van zwerfafval in Lingewaard.


Het budget voor dit jaar is ruim 90.000 euro. Deze zwerfafvalbudget wordt door het verpakkende bedrijfsleven voor honderd procent bekostigd. De gemeente kan een plan indienen dat wordt gecontroleerd door de landelijke organisatie Nederland van Afval naar Grondstof. Nedvang registreren, stimuleren en organiseren van de inzameling en recycling van al het verpakkingsafval in Nederland.


Vorig jaar bleef er 35.000 euro in kas. Oorzaak was dat de uitvoering van het zwerfafvalprogramma door de coronapandemie werd vertraagd. Ook de aandacht voor basisscholen, samenwerking met bedrijven en het jutten langs de rivieren kwam in het geding. Deze acties worden weer opgepakt, want de ervaringen zijn succesvol, oordeelt afvalwethouder Theo Janssen. “Het is goed om te zien dat de aandacht voor de aanpak van zwerfafval juist is toegenomen in 2020. Waarschijnlijk omdat inwoners vaker in hun eigen omgeving verbleven en bijvoorbeeld wandelingen maakten in hun eigen buurt.”


In het plan voor dit jaar staan weer de prullenbakken. Extra plaatsen van bakken en extra ledigen. Ook wordt weer aandacht besteed aan initiatieven van inwoners die zwerfafval opruimen.


Alle klaslokalen op de Lingewaardse basisscholen krijgen van de gemeente afvalbakken om afvalscheiding bij de schooljeugd te stimuleren. Het streven van wethouder Janssen is loffelijk. “Doordat de jeugd zich meer bewust wordt van de juiste manier van het weggooien van afval zullen zij ook minder snel geneigd zijn afval op straat te gooien.” Het plan wordt gefigureerd met de afvalmascottes Inge en Aard, die ook in andere kindercampagnes terugkomen.