Ingezonden brief

WMO-verplichting

WaST Lingewaard is een was- en strijkservice in Gendt. Als je in de gemeente Lingewaard woont en via de WMO een indicatie hebt voor wassen en strijken, kun je met korting gebruik maken van deze was- en strijkservice. De gemeente betaalt in dat geval het grootste deel van de kosten.

We lezen op de website: “Lukt het wassen niet meer zelf, of hebt u er geen tijd voor, dan neemt WaST graag uw was- en strijkgoed over”. Als dit op vrijwillige basis gebeurt is dit een prachtig initiatief.

Nu heeft een slimme ambtenaar op het gemeentehuis bedacht om, met ingang van 1 januari 2022, de vrijblijvendheid van het aanbod te vervangen door een verplicht gebruik van de was- en strijkservice. Dat betekent meer werk voor WaST, maar minder werk voor de huishoudelijke hulp, want de was- en strijkuren worden in mindering gebracht op de toegewezen uren huishoudelijke hulp.

Hiermee wordt weer een stukje zelfbeschikking bij de client weggehaald. En dit juist bij een groep die afhankelijk is van de overheid en het moeilijk vindt om een vuist te maken tegen, in dit geval, de door gemeente opgelegde verplichting. Voor de WMO’ers is het slikken, voor onze gemeenteraad alleen maar ja-knikken.

Cobie Hendriks, Gendt