Bestuurslid Guus Versmissen met Free Kelle bij het gekoesterde WOII-monument. (foto: Henk Eerden)
Bestuurslid Guus Versmissen met Free Kelle bij het gekoesterde WOII-monument. (foto: Henk Eerden) Foto: Henk Eerden

Een grenzeloze missie

HUISSEN - Aan de Bloemstraat in Huissen staat het in 2011 onthulde WOII-monument dat herinnert aan de gedwongen uittocht in 1944.


Onlangs meldde Free Kelle zich bij het Exoduscomité met het aanbod om dit monument voortaan bij te houden. Fred vroeg geen toestemming.Nee, hij was eigenhandig al begonnen een kruiwagen met zooi te verwijderen rondom het zo markante monument.

'De rest van mijn leven wíl ik het graag bijhouden' stelde Free. De 86-jarige heeft als kind de evacuatie meegemaakt. Hij maakte deel uit van een gezin met liefst 13 kinderen.

Verspreid over een paar adressen verbleef het gezin in het nog bezette Friesland. Na vele jaren dringt het nog verder door dat de ouders een zware tijd moeten hebben gehad. 'Die evacuatie mag nooit vergeten worden', aldus Free 'en ik wil mijn bijdrage leveren.'

Uit respect voor de ouders en iedereen die het meemaakte zet Free zich in als vrijwilliger. Het geeft de ongelooflijke veerkracht van burgers weer. Deze 86-jarige jongste vrijwilliger kreeg de Goudsbloempin opgespeld.

Tijdens de Exoduswandeltocht wordt de ceremonie bij het Massagraf georganiseerd. Die vindt op 2 oktober om 13.00 uur plaats. Free zal er bij zijn. Verdere info over wandeltocht en ceremonie volgt via Hèt Gemeente Nieuws en www.exodushuissen.nl.