Luuk Timmers( r) neemt Vleugellam in ontvangst. F(foto: Martien van Hemmen)
Luuk Timmers( r) neemt Vleugellam in ontvangst. F(foto: Martien van Hemmen) Foto: Martien van Hemmen

Sterker in verbinding

LINGEWAARD - Op 2 oktober 1944 werden zowel Doornenburg als Huissen fataal getroffen door geallieerde bommen.Dit resulteerde in zware beschadigingen en vele burgerslachtoffers.Beide gemeenschappen gaven in de herdenking op eigen wijze invulling aan deze tragiek. Daarbij kreeg het verbindende element nauwelijks aandacht.


Na de jammerlijke  mislukking van de Operatie Market Garden werd de Over Betuwe frontgebied. De strijdende partijen leverden hevige strijd.De bevolking onderging groot leed eindigend in de evacuatie. Die gezamenlijke tragiek van die 2e oktober 1944 is de reden geweest van de Historische Kring Doornenburg en het Exoduscomité om met elkaar in gesprek te gaan.

Het resultaat mag er wezen. In april werd nabij de Linge langs het Goudsbloem Pad een WOII-paneel geplaatst. Er komt nu in Doornenburg langs het zelfde pad aan de Linge in de Rijnstraat een 'zusterpaneel'.

Op dit paneel informatie over de Goudsbloem als symbool voor burgers en tevens het relaas van de tragiek die de bewoners van Doornenburg zo zwaar trof. Dit zal het Herinneringslandschap WO II completeren. Het omvat dan het gebied langs en nabij de Linge van Kasteel Doornenburg tot voorbij monument De Vleugel aan het Rijn Waal pad.

Teksten en foto's zijn afkomstig van de Historische Kring Doornenburg en het Exoduscomité. Het streven is om het paneel vóór 2 oktober te plaatsen. Jan in 't Hout van het Exiduscomite schonk Luuk Timmers van de kring het unieke WOII-boek Vleugellam van Michel Bongers. De formele onthulling van de beide WOII-panelen zal op een latere datum plaats vinden.