Theatergroep Mest kreeg de genodigden op theatrale wijze in middeleeuwse sferen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Theatergroep Mest kreeg de genodigden op theatrale wijze in middeleeuwse sferen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Kasteel Doornenburg klaar voor de volgende generatie

DOORNENBURG – Twee jaar lang heeft Kasteel Doornenburg haar historische plaats moeten delen met een stevige verbouwing en restauratie. Een uitdagende periode die veel van ons heeft gevraagd, zei voorzitter Menno Tillema tijdens de feestelijke afronding van de restauratie, B&B en boerderijschuur die verantwoord is aangepast tot kassa, winkel en vrijwilligersruimte. 


“Het resultaat mag er zijn. Het kasteel is gerenoveerd en staat er voor de komende jaren goed bij.” Theatergroep Mest kreeg de genodigden op theatrale wijze in middeleeuwse sferen. Een kasteel beheren is geen sinecure. Stichting tot Behoud van den Doornenburg heeft diverse geldschieters er van weten te overtuigen dat het tijd was om aan de volgende generatie te denken. Het ambitieuze plan voor een grondige opknapbeurt steeg in 2017 uit de middeleeuwse krochten van Kasteel Doornenburg. “Ook hadden we een betere plek voor ogen voor de ontvangst van onze bezoekers, een kasteelwinkel en een plek voor onze vrijwilligers.” Met mede  als doel de exploitatie van Kasteel Doornenburg te versterken, zei de voorzitter. De financiering was een uitdaging. Tillema noemde de provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, stichting Alexander van Heek, gemeente Lingewaard en het Restauratiefonds in zijn dankwoord. Naar verwacht worden eind dit jaar beide houten bruggen opgeknapt. Op de feestelijke middag werd tevens herdacht dat 85 jaar geleden Herman van Heek het vervallen kasteel heeft gekocht en ondergebracht in de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Aankoopbedrag destijds 16.500 gulden.