Samen naar een Dementievriendelijk Lingewaard

Communicatie bij dementie

LINGEWAARD - Van onze communicatie is 93 procent non-verbaal. Dit betekent dat lichaamshouding en de manier waarop we iets zeggen vaak meer impact hebben dan wat we daadwerkelijk zeggen. Wanneer iemand dementie heeft, kan het zijn dat daadwerkelijke woorden niet meer zo binnenkomen zoals gewend. 


Iemand met dementie kan vaak wel nog emotie herkennen en veel van onze gevoelens en emoties laten we blijken door middel van non-verbale communicatie. Hoe staat je gezicht wanneer je praat, glimlach je zo nu en dan, praat je op een rustige toon. Dit alles kan een wereld van verschil maken in hoe iemand met dementie op je reageert. Als de persoon het gesprek niet meer meekrijgt, ontstaat er onbegrip wat zich kan uiten in afzondering van het gesprek of juist frustratie/ boosheid. Rekening houden met manier waarop iets gezegd wordt kan leiden tot een fijner gesprek. Verder nog een paar belangrijke tips: 

-Geef veel complimenten. Iemand kan zo het gevoel hebben iets (nog) goed te kunnen en iemands eigenwaarde kan daardoor groeien. Corrigeer zo min mogelijk.

-Ga serieus in op wat iemand zegt. Probeer erachter te komen wat hij/zij bedoelt door verder te vragen of woorden of zinnen te herhalen. Het kan goed zijn dat een verhaal in zijn geheel niet logisch klinkt, maar dat er zeker wel een boodschap in het verhaal zit.

-Toon telkens weer belangstelling, ook al ken je het verhaal dat iemand vertelt al. Vraag door naar hoe iemand het beleefd heeft, wat iemand ervan vond. Zorg wel dat je betrokkenheid oprecht is. Mensen laten zich niet zomaar voor de gek houden, dus mensen met dementie ook niet.

Voor lokale informatie over dementie ga naar: https://www.netwerkdementiearnhemeo.nl..