(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Demissionair staatssecretaris Sientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen mei:

'Door de branche wordt onderzocht hoe de uitstoot van benzeen bij hergebruik van asfalt kan worden verminderd'

HUISSEN - Bij Asfaltcentrale APN in Nijmegen blijkt meer schadelijke stoffen te zijn uitgestoten dan is toegestaan. Bij een onaangekondigde inspectie werd zeventien keer de toegestane norm gemeten. Omwonenden zijn woest. Op industrieterrein Looveer In Huissen heeft Heijting sinds 1974 een asfaltcentrale. Inwoners zijn ongerust, zegt PvdA fractievoorzitter Maarten van den Bos. Hij heeft daarom bij het college schriftelijk aan de bel getrokken.


Is de centrale zoals die in Huissen momenteel operationeel is vergelijkbaar met die in Nijmegen, zo vraagt Van den Bos zich af. Volgens Heijting maakt ook de centrale in Huissen gebruik van oud asfalt. Om het oude asfalt te recyclen komt hoe dan ook kankerverwekkend benzeen vrij. En daar zou de juist de vraag in Lingewaard kunnen schuilen. Wordt de uitstoot van benzeen bij hergebruik van asfalt voldoende verminderd.


Van den Bos staat niet alleen. Ook de Nijmeegse politiek en het Haagse Binnenhof hannesen met de problematiek. De problematiek van uitstoot van benzeen is een landelijk vraagstuk. Er zijn 29 asfaltcentrales in Nederland. Van deze actieve asfaltcentrales is bij het ministerie bekend dat tien asfaltcentrales de emissiegrenswaarde voor benzeen overschrijden, acht asfaltcentrales voldoen aan de grenswaarden en over elf asfaltcentrales zijn geen emissiegegevens van benzeen bekend.


Demissionair staatssecretaris Sientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat antwoordde in mei van dit jaar bevestigend de vraag van de Tweede Kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels (CDA) of zij weet dat bij recycling van asfalt er veel te veel kankerverwekkend benzeen vrijkomt. Er loopt een onderzoek.

Van den Bos wil meer weten over de controle op de vergunde uitstoot van de asfaltcentrale in Huissen. Hij heeft weinig geduld. “Mocht deze controle langer dan zes maanden geleden zijn, is het college dan bereid de ODRA mede naar aanleiding van de uitkomsten van voornoemde controle in Nijmegen te verzoeken op korte termijn een controle te doen plaatsvinden?”

De PvdA-er verzoekt het college de uitkomst van de controle te delen met de bezorgde inwoners om ‘waar mogelijk’ zorgen weg te nemen.