Wethouder Janssen onthult samen met Cor Neijenhuis het paneel. (foto: Wim Woudt)
Wethouder Janssen onthult samen met Cor Neijenhuis het paneel. (foto: Wim Woudt) Foto:

Wethouder Janssen 'opent' gerestaureerde stadspoort

HUISSEN - Zondag 12 september zijn de gerestaureerde restanten van de Arnhemse Poort door wethouder Theo Janssen samen met het bestuurslid van de Historische Kring Cor Neijenhuis feestelijk 'geopend'. 


De openingshandeling werd symbolisch verricht door de Huissense vlag van het informatiepaneel te verwijderen. Op dit paneel staat de historie van de Arnhemse poort vermeld. Een deel van de restanten van de Arnhemse poort was al in 1971 tevoorschijn gekomen. Bij het bouwen van de tunnel onder de stadswal in 1981 werden opnieuw delen van de poort bloot gelegd. Op aandringen van de Historische Kring Huessen werd toen besloten dat een deel zichtbaar moest blijven. Als gevolg van de beplanting waren de restanten gaandeweg onzichtbaar geworden. Ruim 35 jaar is weinig aandacht besteed aan de restanten van de poort. 

In de zomer van 2021 is door de gemeente Lingewaard, de Historische Kring Huessen en een aantal vrijwilligers en sponsors de restauratie uitgevoerd. Daarom zijn nu de restanten van een deel van de poort zichtbaar in het plantsoen bij de tunnel aan de zijde van de Langestraat.


Het open monumentenweekend was aanleiding de 'opening' voor de het publiek te houden. Als gevolg van de geldende regels zijn de activiteiten beperkt gebleven tot een kleine groep genodigden. De opening werd verricht door wethouder Theo Janssen en bestuurslid Cor Neijenhuis van de Historische kring Huessen. Staande op de muurrestanten brachten de in historisch kostuum gehulde leden van de gilden een vendelhulde. Opnieuw is een deel van Huissens rijke historie zichtbaar geworden voor inwoners en bezoekers van Huissen.