Bomen staan in de weg voor bouw van garages of zonnepanelen? (foto: Sjaak Veldkamp)
Bomen staan in de weg voor bouw van garages of zonnepanelen? (foto: Sjaak Veldkamp)

GroenLinks tegen bomenkap op particulier terrein

Algemeen

BEMMEL – Bouw van acht woningen op Hof van Ambe in Bemmel. De gemeenteraad was in 2018 blij met het plan. GroenLinks ook, maar nu de schop in de grond gaat, kijkt raadslid Lianne Duiven wat beteuterd. In het plan staat vermeld dat bestaande bomen ‘waar mogelijk’ gespaard zouden blijven.

 “Inmiddels is gestart met de bouw en blijkt dat het bouwterrein al helemaal opgeschoond is’’, schrijft ze aan het college. Volgens de ontwikkelaar moeten bomen alsnog gekapt worden om ruimte te maken voor garages. Rond het project zijn andere stemmen te horen. Er wordt gasloos gebouwd en zonder kap zouden de bomen zon tegenhouden voor de zonnepanelen.

De verbazing bij GroenLinks is groot, nu er alsnog een kapvergunning is aangevraagd voor elf elzen en twee eiken. De gemeenteraad heeft in 2018 op basis van een andere tekening goedkeuring verleend aan dit bestemmingsplan.“ Het betreft forse bomen; meer dan driekwart van de bomen heeft een stamdoorsnede van meer dan 40 cm en ze zijn duidelijk als een laan aangeplant. Nu wordt niet alleen getracht deze bomen te verwijderen.” Er is zelfs geen sprake van herplanting, stelt ze.

Duiven vraagt zich af in hoeverre het college eens is met GroenLinks om een volwassen bomenlaan in een wijk, met alle voordelen van groen , gezondheid en klimaatadaptatie, te beschermen.

De bomenrij staat op particulier terrein, zegt het college en is niet waardevol. Omdat een deel van de omwonenden hebben laten weten de bomen te willen handhaven, is in overleg met de ontwikkelaar de bomenrij opgenomen als ‘te behouden bomen’ aan te merken.

Het college zit in een spagaat. In het inrichtingsplan is inderdaad gesteld dat de bomen behouden blijven, is de beantwoording aan GroenLinks. De ontwikkelaar zou zich aan de afspraak moeten houden. Echter, publiekrechtelijk gezien kan de ontwikkelaar de bomen zonder kapvergunning kappen. De bomen staan op particulier terrein en ze zijn formeel niet als waardevol aangemerkt. Zonder aanvraag voor een kapvergunning hadden de bomen al lang omgelegd kunnen zijn. Mocht er gekapt worden dan moet de ontwikkelaar als compensatie wel een getaxeerd bedrag voor groenverlies in het gemeentelijke Groenfonds storten.