Knotwilg met gereedschap om te knotten. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)
Knotwilg met gereedschap om te knotten. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk) Foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk

Informatieavond over

herstel van hoogstam- en knotbomen

BEMMEL - Stichting Landschapsbeheer Gelderland start in samenwerking met Lingewaard Natuurlijk en de gemeente Lingewaard een grote opknapbeurt van hoogstam- en knotbomen in het buitengebied van Lingewaard.


Op maandag 4 oktober is hierover een informatieavond in de Veldschuur aan de Sportlaan 1 M in Bemmel. De avond start om 20.00 uur. Aanmelden voor deze avond of projectdeelname kan via www.landschapsbeheergelderland.nl/hoogstam-lingewaard.  Het aantal plaatsen is beperkt, dus meldt u snel aan.

De aanleiding voor dit project is de Landschapsinventarisatie, die Lingewaard Natuurlijk heeft uitgevoerd. Er zijn prachtige juweeltjes in het landschap ontdekt, maar ook elementen die verwaarloosd zijn.

Zie www.lingewaardnatuurlijk.nl/landschap/inventarisatie-landschap/. Tijdens de informatieavond op 4 oktober worden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd. De projectleider van SLG geeft dan een toelichting over het project; wegwerken van achterstallig onderhoud aan hoogstam- en knotbomen. Dankzij subsidie van de gemeente en de provincie kan dit uitgevoerd worden. Geïnteresseerde eigenaren kunnen zich op de informatieavond aanmelden.

De voorwaarden zijn: Bomen zijn tenminste 20 centimeter dik op 1,50 meter hoogte van de grond; Hoogstambomen zijn onderdeel van een boomgaard van tenminste tien fruitbomen; Knotbomen staan geplaatst in een rij van tenminste tien bomen;

De eigenaar heeft afgelopen vijf jaar geen subsidie ontvangen voor aanleg of beheer. Voor informatie: Freek Aalbers, 06 53275254, f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl. of www.landschapsbeheergelderland.nl.