Uitvoerenden Egmont. (foto: T. Bosboom)
Uitvoerenden Egmont. (foto: T. Bosboom) Foto: T.Bosboom

Concert Beethoven

in kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op 24 oktober begint om 16.30 uur de muziekvoorstelling Beethovens Egmont: Lang leve de Vrijheid. De entree bedraagt 17,50 euro en tickets zijn verkrijgbaar op kasteel Doornenburg/agenda.

Een tijdreismachine neemt u mee op een reis naar het Nederland van het verleden, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. We volgen graaf Lamoraal van Egmont.

Beethoven was een fervent aanhanger van de idealen van de Franse Revolutie. Napoleon bleek niet de vrijheidsstrijder te zijn die Beethoven voor ogen had, maar een veroveraar en een alleenheerser.
Die vrijheidsstrijder zag Beethoven wel in Egmont. De Zuidnederlandse graaf en zijn heroïsche zelfopoffering was voor Beethoven een uitermate geschikt onderwerp om uiting te geven aan zijn eigen vrijheidsidealen en bezorgdheid rondom de politieke situatie van zijn tijd. Hij gaf met veel graagte gehoor aan de oproep van Goethe om muziek ter begeleiding van zijn toneelstuk Egmont te schrijven. De schrijver Franz Grillparzer bracht nadien een tekst uit die bij de muziek van Beethoven kon worden voorgedragen.

Muziek: Ludwig van Beethoven – Egmont, Op. 84. Voordracht: Simon Mulder Sopraan: Meneka Senn. Piano quatre-mains: Tobias Borsboom & Yukiko Hasegawa. Tekst: Tobias Borsboom, gebaseerd op de tekst van Franz Grillparzer, en het toneelstuk ‘Egmont’ van Johann Wolfgang von Goethe

Voor concertbezoekers is het volgende verplicht: QR code, (of papieren document van vaccinatie voor hen die geen smartphone hebben) of bewijs negatieve Covidtest (niet meer dan 24 uur oud), of bewijs van genezen zijn van Covid.