Schimmel op de muur door vochtprobleem. (foto: www.vochtbestrijdingsnel.be)
Schimmel op de muur door vochtprobleem. (foto: www.vochtbestrijdingsnel.be) Foto: www.vochtbestrijdingsnel.be

Waar moet ik op letten bij het verduurzamen van mijn oude woning?

Isolatie en ventilatie: vermijd vochtproblemen

LINGEWAARD - Een oude woning heeft vanaf de bouw geen ventilatiesysteem, oude woningen hadden veel kieren die zorgden voor frisse lucht. Ventilatie was dus geen probleem. Een continue luchtstroom zorgt voor een 'fris briesje' in huis en voert het overtollige vocht af.

Als je gaat isoleren worden de kieren ook gedicht en is er grote kans op onvoldoende ventilatie. Dat is niet goed voor mens, dier en huis. Door extra te ventileren, voorkomt u dat vocht zich nestelt op muren.

Bij vochtproblemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Uw woning isoleren, betekent extra ventileren. Vochtige binnenlucht moet worden afgevoerd naar buiten voordat deze zich op binnenmuren kan nestelen. Het raam openen helpt om leefruimtes tijdelijk te verluchten, maar alleen een continue luchtstroom sluit vochtaanslag op uw muren uit.

Ventileren kunt u op verschillende manieren doen. Enerzijds kunt u kiezen voor natuurlijke ventilatie: de lucht wordt op natuurlijke wijze aan- en afgevoerd. Door ventilatieroosters of doorvoeropeningen. Of door een mechanische ventilatiesystemen. Waarbij de lucht mechanisch wordt afgezogen. Waarbij de lucht ook gezuiverd wordt, met een minimum aan energie- of warmteverlies.

Voordelen ventilatie: vochtige binnenlucht maakt plaats voor verse buitenlucht; u geniet van een gezond binnenklimaat; u vermijdt condensatievocht op muren en plafonds; muffe geuren verdwijnen uit uw woning. Ventilatie en isolatie: een geslaagd huwelijk. Meer info: www.energieloketlingewaard.nl.