Bongerd de Zilverkamp wint weer een prijs!

HUISSEN - De Stichting tot behoud van Bongerd de Zilverkamp, kreeg zondag 10 oktober in café Het Moment de cultuurprijs 2021 uitgereikt uit handen van burgemeester Nelly Kalfs. Zij overhandigde een kunstwerk, oorkonde en tegel. 

Voorzitter Piet Schrijver benadrukte dat de prijs dik verdiend was. Hij gaf aan dat de winnaar al vele jaren zorgt voor het beheer en instandhouding ervan. In 1948 werd de huidige kersenbongerd aangeplant, waarna in 1970 de gemeente eigenaar werd en het verpachte tot 1996 aan Jan van 'Jan Baos’. Deze laatste liet de bongerd in verwaarloosde staat achter. De stichting trok zich dit sterk aan. Met een betrokken gemeente en donaties van de ‘Vrienden van de Bongerd’ werd vanaf 1997 het herstel, mede door wat Zilverkampers, ter hand genomen. 

Tijdens weekenden werd er flink opgeruimd en een nieuwe haag gepland. Oude bomen vervangen tijdens ‘Boomplantdag’, door vrijwilligers en schoolkinderen. 25 ‘Groene Vrienden’ zorgen voor regelmatig onderhoud. Tot tweemaal toe is het voortbestaan van de bongerd bedreigd geweest. Gelukkig werden beide plannen afgeblazen. Jaarlijkse activiteiten zijn onder andere buiten- en bijenlessen voor kinderen van basisscholen. Eddy Berendsen is de bevlogen man achter dit prachtige project. 'Kersen eten', wordt georganiseerd voor ouderen. In 1999 werd deelgenomen aan de wedstrijd ‘Kern met pit’, van de Heidemij. Uit 180 projecten werd de stichting uitgeroepen tot landelijke winnaar. 55 donateurs voelen zich betrokken en doneren jaarlijks. Voor informatie kan men bellen met 026 3252352.