Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Bomenleed bij renovatie bestrating…

HUISSEN - Dinsdag 24 augustus 2021 was een trieste dag voor de bomen op de Binnendijk in De Zilverkamp. Die stralende dag werd overheerst door ronkende voertuigen en snerpende kettingzagen. Het voorwerk van de renovatie van de jarenzeventig bestrating en het groen was begonnen. 

Tekst en fotografie: Gerrie Aldershof

Het noodlot trof zestien van de twintig bomen. Te weten els, haagbeuk en Robinia. Bomen die niet geheel op de juiste plaats werden aangeplant, maar ook bomen die behouden konden blijven met wat goede wil. De twee Robinia's aan het slot van dit verhaal is daar een uitstekend voorbeeld van.

Door het bomenleed heen zie ik een knap staaltje vakmanschap. Bij de enorme Robiniaboom van het hofje bij ons voor zie ik een man in een hoogwerker met een kettingzaag met acrobatische toeren behendig de boom van zijn zijtakken ontdoen. Even later wordt bij de voet van die boom een wigvormige inkeping gezaagd voor de valrichting. Een grijper pak de overgebleven boomstam en legt die op zijn kant. Er is nu genoeg ruimte om de Robiniaboom ernaast in één keer (dus met kroon en al) te vellen. Na een inkeping pakt de grijper de stam en in een paar seconden ligt de 'groene motor' op zijn kant. Van de vijf robinia's blijven er twee staan. Gelukkig. Toch nog een mooie inspiratiebron vanuit mijn werkkamer.

Wat later zie ik de man met de hoogwerker en de kettingzaag bezig bij een els. Nadat hij de boom van zijn takken had ontdaan zie ik een kaarsrechte stam van een meter of tien. Die rijzige boomstam werd in vroegere tijden gebruikt als heipaal. Bijvoorbeeld in Amsterdam. Hét Paleis op de Dam (1655) is gebouwd op duizenden heipalen van de els. Onder water kan een dergelijke heipaal een eeuwigheid mee. Alle acht elzen worden geveld. En van de zeven haagbeuken (het hofje verderop) blijven er slechts twee over.

De boomstammen worden keurig geselecteerd en op handelslengte ingekort. Een grijper pakt stam voor stam op en legt ze groepsgewijs op diverse plaatsen neer zoals ook voor onze woning (zie foto). De Robinia stammen krijgen een tweede leven als speeltoestel. En de elzen en haagbeuken als meubelhout. Van het overige, de takken, daarvan wordt biobrandstof gemaakt.

Ondertussen zijn de stratenmakers druk bezig om de bestrating van de Binnendijk te herleggen met hergebruik van de oude straatklinkers in elleboogverband. Mooi, en milieuvriendelijk. 

Op 1 oktober begon men bij ons hofje met die twee overgebleven Robinia's. Die veroorzaakten nogal wat opschudding wegens de wortelopdruk. Oplossing: die wortelopdruk werd ruimte gegeven met grote boomspiegels omrand met trottoirbanden. De parkeervakken werden hierop aangepast. Met andere woorden. De Robinia's kregen voorrang boven de auto's. Heel bijzonder! Dat zou je veel meer moeten zien. Dat scheelt heel wat (ecologisch) bomenleed...