(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp)

Meerdere verenigingen hebben geen financieel profijt van de zendmast

Drie voetbalclubs missen douceurtje van telecombedrijven

LINGEWAARD – De zendmasten op de sportparken van vv Jonge Kracht, SC Bemmel (beiden Vodafone) en vv De Bataven (KPN) leveren voor de voetbalverengingen jaarlijks 3.500 euro op. Het college wil het huidige contract met de telecombedrijven niet verlengen. Het jaarlijkse douceurtje gaat bij de voetballers straks hun neus voorbij en eindigt het in de gemeentekas.

Zonder zendmasten ligt heel het land prompt plat. Het zorgt voor mobiel netwerk op je telefoon. Een mobiel netwerk is ook nodig voor bijvoorbeeld Amberalerts en bushaltes die aangeven hoe laat de bus komt. In Nederland staan ruim 15.747 zendmasten, weet het landelijke Antennebureau. De financiële belangen voor zendmasten groeien gestaag. Goudklompjes worden ze wel gekscherend genoemd. De gemeente Lingewaard gaat met KPN en Vodafone in onderhandeling over nieuwe voorwaarden.

In Gendt en Huissen staat een zendmast vanaf 2008 op het gemeentelijke sportpark, in Bemmel een jaartje later. Het is een uitkomst voor de penningmeesters. Je hoeft er niks voor te doen en toch wordt de kas gespekt. De contacten met de telefonieboeren hebben een looptijd van 15 jaar en eindigen respectievelijk in 2023 en 2024.
Niks zomaar verlengen, moet sportwethouder Theo Janssen hebben gedacht. Het is een uitgelezen moment om de scheefgroei recht te trekken. “Het aflopen van de contracten is een mooi moment om met de telecombedrijven nieuwe contractuele afspraken te maken onder andere over de hoogte van een nieuwe (marktconforme) retributie.” De drie voetbalverenigingen moeten afvallen. Dit ligt in de lijn van het collegebesluit in 2012. Toen is de vergoeding aan SV Angeren al beëindigd. “In dit besluit is ook besloten dat in het vervolg de inkomsten uit gemeentelijke eigendommen ten goede komen aan de gemeente.”

Nu is er sprake van een ongelijke situatie, zegt wethouder Janssen. “Er zijn meerdere verenigingen die gebruik maken van de sportparken.” De voetballers genieten financieel voordeel ten opzichte van de andere verenigingen. En dit niet wenselijk, zo is het eindoordeel.