Bij de bereiding minimaal watertoevoeging en zout. Je pruuf het verschil, zeggen de worstenmakers Wim Buurman en Pierre van Mullem. (foto: Sjaak Veldkamp)
Bij de bereiding minimaal watertoevoeging en zout. Je pruuf het verschil, zeggen de worstenmakers Wim Buurman en Pierre van Mullem. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Goud bekroonde rookworst van goed vleis

GENDT - De herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijd voor een heerlijke rookworst. Het nostalgische herfstproduct ligt traditioneel ook in de winkels van Slagerij en Worstenmakerij Buurman. De rookworsten fijn, grof en rund zijn tijdens de nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2021 met goud bekroond.

Buurman is geen onbekende bij Arnhem Rookworststad. Van jongs af aan is Wim bezig met rookworsten. Als zelfstandige slager laat Buurman al 25 jaar zijn rookworsten beoordelen. Zo’n vijf jaar is Pierre van Mullem in dienst als worstenmaker. En elke keer worden de ambachtelijk gevulde darmen met trots uit de rookkast gehaald.
De prijzenkast staat vol met gouden beoordelingen. Het wordt nooit een gewoonte, merkt Buurman op. De juryleden zijn vakkundige pietlutten. Ze bekijken de rookworsten secuur op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur en structuur na snijden, geur en smaak, dichtheid en innovatie. Vorig jaar was een lichte domper. De smaak was uitstekend, maar voor de kleur onvoldoende gerookt. Wim was zachtjes uitgedrukt, sacherijnig.
Eén vraag aan Wim hoe een rookworst moet zijn en de bovenmeester is los. “Wij hebben een vak, blief bij de waarheid en gebruuk altied goed vleis.” Bij Buurman is de rookworst een puur product, anders dan de fabrieksrookworsten met beduidend meer water en zout.