Transport van het paneel vanaf Frank Jeurissen.
Transport van het paneel vanaf Frank Jeurissen. Foto: Guus Versmissen

Onthulling Zusterpanelen WOII

Algemeen

HUISSEN - In april kon aan de Linge bij de Karbrug aan het Goudsbloem Pad een bijzonder WOII paneel geplaatst. Dáár tussen Huissen en Bemmel staat ‘herdenken’ centraal op het informatiepaneel inclusief de hedendaagse symboliek van de Goudsbloem als symbool voor burgers.

Vanuit Doornenburg bereikte het Exoduscomité het geluid dat een paneel aan het Goudsbloem Pad gewenst zou zijn.De Historische Kring Doornenburg meldde zich en al snel vond een contact plaats vanuit beide besturen. Vervolgens werd gewerkt aan een paneel ter hoogte van Rijnstraat/ Goudsbloem Pad. eveneens aan de Linge. Op het drietalige paneel wordt de Doornenburgse context van de jaren ‘44-’45 verteld.Daarnaast wordt ook hier het relaas van de Goudsbloem als symbool  vermeld.

Op 1 oktober was het tweede paneel geplaatst.Dit betekende dat beide WOII panelen vóór de tweede oktober toegankelijk waren voor het publiek. Op deze datum staan de kernen Huissen en Doornenburg  namelijk beide stil bij de tragiek en het bombardement uit de oorlog. Dát houdt in dat naast de datum 2 oktober en de Goudsbloem een verbindende factor van de panelen is, dat ze aan de Linge staan. Met recht spreken we daarom van Zusterpanelen.

De onthulling vindt plaats op vrijdag 5 november. Er zal nabij de Karbrug in Huissen om 12.45 uur een korte onthulling plaats vinden. Vervolgens zal het Doornenburgse paneel om 13.30 uur worden onthuld. Daarbij is er ondersteuning van harmonie Sint-Ceacilia en basisschool De Doornick. Onder andere de burgemeester zal een woord spreken over het belang van vrijheid.