Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Een aardappelveld met zonnebloemen...

HUISSEN - Ik ben opgegroeid tussen de boeren en het landleven in het Oost-Groningse Bellingwolde. Na onze verhuizing naar Huissen zijn de Huissensche Waarden voor mij dan ook een cadeau om de hoek. 

Tekst en fotografie:
Gerrie Aldershof

Mijn jeugdsentiment ligt dan ook vooral bij de akkers van graan, bieten en aardappelen. Vooral die traditionele akkerbouw trekt me. Niet het maïs wat hier in de Waarden zo welig tiert. Of het eentonige grasland. Zeker nu hier nauwelijks nog een koe valt te spotten. Gelukkig kon ik dit jaar mijn jeugd weer herbeleven en genieten bij een van mijn favoriete akkers. Een van die akkers ligt aan het begin van de Badweg. 

Dit jaar kreeg ik een aardappelveld voorgeschoteld met een kruidenrijke akkerrand met zonnebloemen in de hoofdrol. Die akkerrand strekt zich uit langs de eeuwenoude Strang tot links en rechts langs dat aardappelveld. Vanaf de Badweg gezien had ik het hele seizoen een prachtige inkijk op het aardappelgebeuren. Er worden heel wat stappen gezet voordat de tafelaardappel dampend op het bord ligt. 

Het is een schilderachtig landschap. Het aardappelveld en de zonnebloemen doet me denken aan Vincent van Gogh (1866-1898). Vincent zou ervan hebben genoten. Onnavolgbaar legde hij het boerenleven met ondermeer de aardappeleters vast. En met zijn zonnebloemen veroverde hij ook de wereld. Hij typeerde de zonnebloem als symbool van hoop en verbondenheid. In zijn voetspoor probeer ik dat beeld met mijn camera op te roepen.

Bij die foto-actie tref ik toevallig Wim van Gendt. Hij runt met zijn vrouw José en hun zoon Koen akkerbouwbedrijf 'Bergerden' tussen Huissen en Bemmel. Ze boeren op vruchtbare rivierklei en hebben in de Huissensche Waarden dit perceel van elf hectare. 

Van Gendt vertelt: 'We telen vijf soorten aardappelen. De aardappel die we hier telen is de agria. De agria is niet alleen een prima tafelaardappel maar ook geschikt voor chips, friet en zo meer. Midden oktober gaan we de laatste aardappelen rooien. Daarna gaan we de akker omploegen voor wintertarwe. Wat de kruidenrijke akkerrand betreft. Die hebben we dit voorjaar ingezaaid. Die akkerrand laten we twee jaar staan. Het voornaamste doel van de akkerrand is verhoging van de biodiversiteit. En met die kruidenrijke akkerrand wil ons bedrijf voor de samenleving ook graag wat doen', voegt de enthousiaste akkerbouwer toe.

Kortom. Met respect voor het landschap en hun passie voor de aardappel (hun specialiteit!) is Van Gendt een akkerbouwfamilie naar mijn hart...