De maquette van De Waede of De Poll. (foto: Cor Neijenhuis)
De maquette van De Waede of De Poll. (foto: Cor Neijenhuis) Foto: Cor Neijenhuis

Het adellijk huis De Waede of De Poll

LINGEWAARD - In de serie Adellijke huizen in Lingewaard brengt Streekmuseum Lingewaard een boekje uit over het voormalig adellijke huis in Huissen genaamd De Waede of De Poll. Dit adellijk huis lag op de grens van Huissen en Angeren. 

Het oorspronkelijk middeleeuwse huis was omgracht en had een losse woontoren. Het heette De Waede. Het werd rond 1610 gesloopt en binnen de gracht werd een nieuw huis gebouwd dat De Poll ging heten. Rond 1875 werd ook dit huis gesloopt en in 1890 werd op die plek een tuinderswoning gebouwd, die in 1990 door brand werd verwoest. 

Het boek vertelt het verhaal van dit adellijk huis. Het is geschreven door Emile Smit, Jan Zweers en Cor Neijenhuis, schrijvers die zich al lange tijd bezighouden met de historie van Huissen. Ondanks het feit dat er niets resteert van het huis zijn de auteurs er toch in geslaagd een levendig beeld te schetsen van het huis en zijn bewoners. Gelukkig zijn er wel wat accessoires bewaard gebleven, zoals de haardplaat en het klokje en is er een prachtige maquette gemaakt van het huis.

Vanaf 29 november is het boek te koop bij de Historische Kring Huessen en bij de boekhandels in de gemeente Lingewaard. Ook is het te verkrijgen via de website streekmuseumlingewaard.nl. Evenals bij de andere boeken in de serie bedraagt de prijs 7,50 euro.