Afbeelding
Foto:

Hier kom ik weg!

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 28 november 2021 (1e Advent), 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Online meevieren via kerkdienstgemist.nl. Iedere vrijdagmiddag is het gebouw open tussen 14 en 16 uur. Voor koffie of thee, aandacht, stilte, het aansteken van een kaars. Kom binnen, je bent welkom met inachtneming van de coronamaatregelen!

Ik ben geboren in Den Haag en kort daarna al verhuisd. Voor mijzelf kom ik uit Groningen-stad. ‘Er gaat niets boven Groningen’ kan ik van harte bevestigen. Nog mooier dan die reclameleus wordt het gezongen in de liederen van Ede Staal ‘Mien hogelaand’. Net zo mooi zingt Daniel Lohues over Drenthe ‘Hier kom ik weg!’
Waar komt een mens vandaan? Je kunt een plaats aanwijzen op de kaart, geografisch controleerbaar. Je kunt namen en feiten vastleggen in een paspoort of document. Ach, veel liever bekijk ik jouw geboortekaartje. Alles staat er vaak op: namen, de datum (inclusief tijdstip!), het gewicht, adres. Maar ook een paar kleine dichtregeltjes. Een vogel, bloemen die bloeien.
Feiten leggen het leven vast en dat is handig. Maar het leven moet ook open worden gezongen met  kleuren, gedichten, liederen. Taal die openmaakt, mensenkind je mag gaan leven! Zondag begint Advent zegt de kalender. We maken ruimte voor het licht. Geloof ik dat echt, dat het licht sterker is dan het donker? Helaas – ik kan dat niet bewijzen. Ik steek een kaars aan en nog een. Ik zing een lied dat mensen geboren worden en mogen leven voor het licht! (Matthijs Glastra)