Vanaf deze krib rechts met een boog linksaf naar de overkant. (foto: Sjaak Veldkamp)
Vanaf deze krib rechts met een boog linksaf naar de overkant. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

In mei start een fiets- en voetveer Bemmel–Ooy

BEMMEL – Lingewaard en Berg en Dal gaan gezamenlijk een fiets- en voetveer exploiteren voor de toeristische verbinding tussen Bemmel en de Ooy. Het wordt een casco waarvan de afbouw onder verantwoordelijk van beide gemeenten valt. De planning is dat in mei volgend jaar het nieuwe veer in gebruik wordt genomen. Er kunnen dertig fietsers/wandelaars worden overgezet.

Uiterwaarde gaat de overtochten verzorgen. Actieve fietsers zullen weleens met een van hun veerboten zijn overgestoken. Het Tielse bedrijf ontwikkelt recreatiegebieden en land- en routegebonden voorzieningen. In het zomerseizoen varen onder hun beheer tien fiets-voetveren op de Maal, Waal, Linge en Nederrijn-Lek.

De verwachting is dat er tussen de 20.000 en 25.000 mensen worden overgezet. En het blijft maar groeien. Toerisme wethouder Theo Janssen is opgetogen. “De potentie van wandel- en fietstoerisme is groot. Met name in onze groene regio.” Met een extra fietsvoetveer wordt volgens hem het vergroten en versterken van het huidige routenetwerk vergroot. Er kunnen nog meer thematische fietsroutes en wandelroutes komen.

De toegang tot de krib is nu vooral een modderig avontuur en prikkeldraadafzetting. Er is gekozen voor een verhard pad van betonplaten. Naast de krib komt er een ponton om hier de overstap naar het veer te kunnen maken. De kosten voor Lingewaard zijn geraamd op 55.000 euro

Het was financieel een hele puzzel. Over 15 jaar wordt Uiterwaarde eigenaar. Dat beide gemeenten het veer aanschaffen en laten afbouwen scheelt zo'n 5.000 euro. De verwachte exploitatiebijdrage van de gemeente is nu naar verwacht ongeveer 16.500 euro. Echter, die is gebaseerd op een jaar geleden. Maar dat is niet het uiteindelijke prijskaartje. De materiaalkosten voor afbouw stijgen stevig. Offertes zullen naar verwachting duurder uitvallen, weet het college.

Er is ook goed nieuws. Cascobouw heeft het voordeel om er een eigen invulling aan te geven. Met name de toegankelijkheid. “Mindervaliden kunnen straks met hun scootmobiel of duofiets gemakkelijk op het veer komen.”
De Lingewaardse politiek heeft destijds geopperd voor een elektrisch aangedreven veer. Te duur en te onzeker vindt het college. Deze techniek moet verder doorontwikkeld worden. Vooral voor veren op een grote rivier als de Waal.