(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Het bordje te koop kan er aangehangen worden

Doek is gevallen voor de ‘Bemmelse’ podiumwagen

BEMMEL - De aanblik op de overkapping op de gemeentewerf zorgt voor organisatietijgers van culturele evenementen wellicht voor nostalgische gevoelens. Velen hebben er gratis gebruik van mogen maken. Voor een concert, uitvoering, huldiging, optreden of een andere cultureel opstootje. Het college heeft echter besloten afscheid te nemen van de sterk verouderde podiumwagen.

De ruim 20-jarige podiumwagen komt niet meer door de keuring, laat wethouder Theo Janssen de gemeenteraad weten. Ook niet na herstel, want op een veilige en verantwoorde wijze faciliteren van evenementen is conform de wet- en regelgeving niet mogelijk.

Van oorsprong komt de podiumwagen uit de voormalige gemeente Bemmel. Het was net voor de gemeentelijke herindeling een geschenk aan de inwoners ten behoeve van activiteiten en evenementen. Een actie van burgemeester Henk Bergamin.
Na de gemeentelijke herindeling in 2001 ging het over naar Lingewaard. De podiumwagen werd kosteloos aan verenigingen verstrekt waardoor de gemeente zich in een oneerlijke concurrentiepositie mengde bij commerciële bedrijven. Het was even een gedoe om de ‘Bemmelse podiumwagen’ te bestemmen voor alle inwoners in de nieuwe gemeente.

Voorafgaand aan de uitbraak van covid-19 werd de podiumwagen jaarlijks zo’n 25 tot 30 keer kosteloos ingezet. Totdat van de zomer bleek dat het gemeentelijke podium onherstelbare gebreken vertoont en daarom uit veiligheidsoverwegingen niet inzetbaar kon worden. Het college was compleet verrast. Want in het uitvoeringsprogramma 2018 - 2022 staat dat het college de plaatselijke verenigingen en niet commerciële evenementen ondersteunen door de podiumwagen beschikbaar te houden. Een bittere pil voor portefeuillehouder Theo Janssen. Afscheid nemen lijkt de enige oplossing. “De podiumwagen heeft meerdere gebreken die alleen hersteld kunnen worden met aanzienlijke kosten.” De herstelkosten zijn geschat op minstens 18.000 euro. En dat voor een 21 jaar oude, economisch en functioneel afgeschreven, podiumwagen.

Een nieuwe exemplaar aanschaffen is voor het college geen optie. Dit zou een investering betekenen van 51.000 euro, exclusiet btw. Het doek is gevallen voor de podiumwagen van de Gemeente Bemmel.