Na ruim twintig jaar kan Dela in Bemmel dit crematorium neerzetten.
Na ruim twintig jaar kan Dela in Bemmel dit crematorium neerzetten.

Na vertraging in 2023 een crematorium in Bemmel

Algemeen

BEMMEL – Het zit Dela niet mee om in Lingewaard een uitvaartcentrum te bouwen. De voorgenomen nieuwbouw aan de Karststraat tussen Bemmel en Huissen heeft voor het uitvaartbedrijf weer vertraging opgelopen. De bouw zou naar verwacht in deze tijd beginnen. Het ontwerp is met versobering aangepast. Dela gaat er nu van uit dat een uitvaartcentrum met crematorium begin 2023 in gebruik wordt genomen. Een geschiedenis van ruim twintig jaar.

De voorbereidingen zijn wel zichtbaar. De Karstraat is tussen de Lingebrug en A15 verbreed. Bezoekers kunnen via de parallelweg en een nieuwe kruising met verkeerslichten doorrijden naar het centrum. Nog geen uitvaart, maar bouwverkeer. Dela verwacht in maart te kunnen starten.

De Lingewaardse geschiedenis van Dela was tumultueus. In 2010 werd een eerder plan voor een uitvaartcentrum aan de Hoeve in Huissen door de politiek afgeschoten. Omwonenden voerden met succes actie. In 2017 begonnen nieuwe gespreken met de gemeente met als inzet Uitvaartcentrum Karstraat Bemmel. Voor de toekomstige buren, het echtpaar Steenhof reden, om in de pen te klimmen. Kern van het probleem zou zijn het toenemende verkeer door bezoekers en de verkeersafwikkeling. De langdurige gesprekken boden uiteindelijk voor alle partijen een oplossing.

Het is 2020. Bestemmingsplan is gewijzigd, bouwtekeningen klaar en de vergunningen binnen. Ondertussen is Dela wel op overnamepad om uitvaartorganisatie Yarden over te nemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stak hier na onderzoek een stokje voor. De overname ging niet door, maar de bouwkosten bleken flink gestegen. Met name de kosten voor de houtskeletbouw. Om de kosten te drukken heeft Dela als alternatief gekozen voor staal en beton. Er is tevens gekozen voor een gebouw dat 200 vierkante meter kleiner is .

De inpassing in de omgeving blijft hetzelfde om een groene afstemming te houden met Park Lingezegen. Het uitvaartcentrum houdt de geplande elektrische oven, zegt Dela. “Dit is op dit moment het meest duurzame in de uitvaartbranche.”

Dela heeft begin december wel een nieuwe procedure moeten starten voor aanvraag van een nieuwe omgevingsvergunning. Als de winter geen blokkade opwerpt duurt de bouwtijd ongeveer negen maanden. Het uitvaartcentrum met crematorium is daarmee begin 2023 operationeel.