Orgel Protestantse Kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen)
Orgel Protestantse Kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Vier kaarsen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 19 december 2021 (4e Advent), 10.00 uur, voorganger ds. Cor Flobbe. Online meevieren via kerkdienstgemist.nl. Iedere vrijdagmiddag is het gebouw open tussen 14 en 16 uur. Voor koffie of thee, aandacht, stilte, het aansteken van een kaars. Kom binnen, je bent welkom met inachtneming van de coronamaatregelen!

Advent, uitkijken naar de geboorte van Jezus. In veel kerken wordt een Adventskrans geplaatst met vier kaarsen. De eerste adventszondag steken we de eerste kaars aan en elke zondag komt er een kaars bij. Komende zondag alweer de vierde kaars.

Een Germaanse traditie. Echter de Lutherse prediker Johann Hinrich Wichern (1808–1881) zou in 1839 zijn begonnen met het aansteken van Adventskaarsen. Op een groot wagenwiel plaatste hij vierentwintig kleine en vier grote kaarsen. Elke dag stak hij een kleine adventskaars aan en elke zaterdag een grote. In het midden van het wiel stond een grote witte kaars die hij op zondag aanstak. De traditie is overgewaaid naar andere landen. Wij hebben geen adventskrans maar steken wel elke zondag een Adventskaars aan. Zondag alweer de vierde. Daarbij zingen we het 4e deel van het ‘stapellied’ bij Advent: 'Een wereld vol van donker wacht op een spoor van licht. Vanuit de hemel vonkt er een ster, een goed bericht. Waar mensen sporen volgen, getrokken door het licht, daar gloort een nieuwe morgen, krijgt liefde een gezicht. Dat licht vieren we met Kerstmis en dan zingen we opnieuw een couplet van het stapellied. En we steken de vijfde grote kerstkaars aan (Herman Schimmel, cantor-organist).