(foto: Elke Versteeg)
(foto: Elke Versteeg) Foto:

Ondanks verbod drukte bij Vuurwerkwinkels

HUISSEN - Onlangs besloot het Kabinet om vanwege corona voor het tweede jaar op rij een landelijk verbod in te stellen op de verkoop en afsteken van vuurwerk met Oud & Nieuw. Ondanks dat verbod is het tóch enorm druk bij de vuurwerkwinkels in de regio.

“Net als vorig jaar geldt het verbod op de verkoop en afsteken van het zogenaamde CAT.2/F2-vuurwerk.” zegt Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk. “Het verbod vinden we vooral oneerlijk, niet alleen binnen de branche maar ook de vele mensen die jaarlijks genieten van het legale consumentenvuurwerk zijn erg teleurgesteld. Dat krijgen we dagelijks te horen.” Vooral de uitspraken in de media van diverse medisch specialisten dat een vuurwerkverbod wat hen betreft niet nodig is omdat het geen structurele verlaging van de Corona besmettingscijfers oplevert, gaf de vele vuurwerkafstekers en -verkopers hoop. “Maar het heeft niet zo mogen zijn.” aldus De Roo.

Bij de pakken neer zitten doen ze niet bij Huisman. “Zeker niet! We zijn zelf ook grote vuurwerkliefhebbers en we willen graag nog zoveel mogelijk mensen blij maken en van vuurwerk voorzien dat nog wel mag om de Vuurwerktraditie in ere te houden.” Want ondanks het verbod mag er net als vorig jaar wel het zogenaamde Categorie 1 vuurwerk afgestoken worden. “Vroeger noemden we dat kindervuurwerk maar tegenwoordig zijn dat niet alleen maar sterretjes en trektouwtjes, maar ook grondbloemen, knetterrotjes en fonteinen. Vooral van die laatste zijn we toch wel behoorlijk onder de indruk." zegt De Roo.

Druk is het nu al: “Het loopt echt storm, zowel met bestellingen op onze website als de verkoop in onze vuurwerkwinkel. Na opnieuw een lastig Corona-jaar willen velen in stijl het nieuwe jaar inluiden. En de meeste mensen moeten er niet aan denken dat ze dit alleen met een fles champagne en een oliebol moeten doen.” zo vervolgt hij. “Oud & Nieuw is een feestje en legaal siervuurwerk hoort daar bij. Het is een traditie waar miljoenen Nederlanders van genieten. Onze tip: wacht niet te lang met bestellen want het Categorie 1 vuurwerk is schaars. En op is op!”, besluit De Roo.