De oude podiumwagen staat op de gemeentewerf. De opties zijn slopen of te koop.
De oude podiumwagen staat op de gemeentewerf. De opties zijn slopen of te koop. Foto: Sjaak Veldkamp

Raad wil een nieuwe podiumwagen voor Lingewaardse activiteiten

Algemeen

BEMMEL – Een ruime raadsmeerderheid van zes fracties is ontstemd over het besluit van het college om de oude podiumwagen niet door een nieuw exemplaar te vervangen. Donderdag komen ze met een stevige motie om het college tot andere gedachte te brengen. Stichting Bemmel - Haalderen en carnavalsverenging De Geintrappers hebben de raad vooraf schriftelijk laten weten dat het verdwijnen van de podiumwagen een gemis zal zijn.

Bestuurder Henk de Ruijter van Stichting Bemmel - Haalderen is niks te beroerd om een statement te maken. Hij is not amused. “Dat ding moet gewoon terugkomen. Gerepareerd of nieuw.” Zo niet, dan is het college nog niet klaar met zijn stichting. De podiumwagen heeft zijn waarde voor de Lingewaardse samenleving dubbel en dwars bewezen, zegt de Ruijter. Het secretariaat van De Geintrappers reageert in gelijke strekking.

De gemeenteraad: “De podiumwagen heeft gedurende ruim 20 jaar een substantiële bijdrage geleverd aan meer dan 500 culturele en sociale activiteiten in de gemeente.”
Hét Gemeente Nieuws meldde vorige maand van het college een ander verhaal. De verantwoordelijke wethouder Theo Janssen (lingewaard.NU) ziet een nieuwe podiumwagen niet zitten. “Aanschaf van een nieuwe podiumwagen en vervolgens kosteloos faciliteren aan evenementenorganisaties lost het probleem niet op.” Het probleem zou volgens Janssen zijn dat er een juridisch addertje onder het Lingewaardse gras zit. “Hoewel de podiumwagen tot nu toe kosteloos aan verenigingen is verstrekt is dit niet in overeenstemming met de Wet Markt en overheid. ” De raad maakt van deze argumentatie gehakt. “Blijkens de handreiking Wet Markt en Overheid bevoegd is vast te stellen welke economische activiteit in het algemeen belang is en dientengevolge niet beperkt wordt door de wet.”

De investering is volgens de raad goed te verdedigen. Een bedrag van 51.000 euro over 20 jaar komt met jaarlijks 25 activiteiten neer op 102 euro per evenement. De raad pleit er voor dat een podiumwagen kan vallen onder het door de gemeente gratis beschikbaar stellen van dranghekken, afvalbakken en vlaggenmasten. Het dient allemaal het algemeen belang.