De veelzijdigheid van de cliëntondersteuner.
De veelzijdigheid van de cliëntondersteuner. Foto: eigen compositiefoto

De (on)bekendheid van de cliëntondersteuner

Algemeen

LINGEWAARD - De weg vinden binnen het sociaal domein (Participatiewet, Jeugd, Wmo) is soms lastig. Een cliëntondersteuner kan dan helpen zodat je er niet alleen voor hoeft te staan. Hij/zij kan helpen bij ‘het regelen’ van zorg en ondersteuning. 

Een cliëntondersteuner geeft informatie, advies en ondersteuning om de cliënt op weg te helpen bij hulpvragen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een ‘zorgplan’. In het zorgplan wordt de behoefte van de zorg beschreven waarvoor ondersteuning nodig is. De cliëntondersteuners voeren hun werk onafhankelijk uit en in het belang van de cliënt.

Gemeenten zijn verplicht om ervoor te zorgen dat cliëntondersteuning beschikbaar én gratis is voor hun inwoners. Cliëntondersteuning is er voor het hele sociale domein en andere levensdomeinen. Zo helpen cliëntondersteuners cliënten bij het formuleren van hun hulpvraag en bij het zoeken naar eventuele andere oplossingen voor hun probleem. Hoort iets bijvoorbeeld bij de Wmo thuis, of juist bij de zorgverzekeraar vanuit de Wlz (Wet Langdurige zorg).

De Cliëntenraad WWB Lingewaard geeft evenals bijvoorbeeld de organisatie MEE-Geldersche Poort onafhankelijke cliëntondersteuning. Het verschil is dat de Cliëntenraad dit doet vanuit een zelfstandige vrijwilligersorganisatie naar de cliënt, geheel onafhankelijke van de gemeente en de organisatie MEE-Geldersche Poort dit beroepshalve doet door, namens de cliënt, de gemeente te adviseren over de te verlenen ondersteuning.
Cliëntenraad WWB Lingewaard