Een ijzeren hekwerk zou afbreuk doen aan de uitstraling van de wijk.
Een ijzeren hekwerk zou afbreuk doen aan de uitstraling van de wijk. Foto: Sjaak Veldkamp

Loovelden houdt zich niet aan groene tuinafscheiding

Algemeen

HUISSEN - De gemeente heeft wijkbewoners van Loovelden in Huissen een brief gestuurd over de voorgeschreven groene tuinafscheiding. De eenduidige uitstraling van de wijk zou teruglopen. Aan het eind van het voorjaar volgt een tweede controle of de waarschuwing heeft geholpen. Vooralsnog wordt gehoopt op bereidwillige bewoners. Besluitvorming om daadwerkelijk in actie te komen is pas na de gemeenteraadsverkiezingen.

Wethouder Johan Sluiter heeft bewoners er op geattendeerd dat Loovelden is ontworpen met de gedachte dat de wijk er groen en uitnodigend moet uitzien. In de koopovereenkomsten zijn ‘kwalitatieve verplichtingen’ opgenomen. “Daarmee verplichten de woningeigenaren zich om de levende groene erfafscheidingen te behouden.”

Een woonwijk op de tekentafel ontwerpen is theorie, maar bewoners geven aan hun tuinen er zoetjes aan toch een persoonlijke invulling aan. De gemeente geeft toe dat ze al jaren niet op het naleven van de kwalitatieve verplichting hebben gelet.” Inmiddels is gebleken dat de groene erfafscheiding bij steeds meer adressen is verdwenen.” Vervangen door ander groen, maar vaak ook ishet groen verdwenen. Om de uitstraling van de wijk te behouden hebben bewoners een brief gekregen met informatie over de kwalitatieve verplichting met een verzoek om hun tuinafscheiding in oorspronkelijke staat te herstellen.

De gemeente mag in dit geval optreden. De verwachting is dat niet alle bewoners de tuinafscheiding zullen herstellen. Burgemeester Nelly Kalfs is voor handhaving. Toch zal het niet zo’n vaart lopen. Er wordt rekening mee gehouden dat bewoners anders denken over hun tuinafscheiding. Het college hoopt op een positieve houding. “Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat steeds meer particulier groen verdwijnt en de beeldkwaliteit van de wijk aan kracht verliest. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor andere handhavingstrajecten van de gemeente.” Er is echter nog geen enkel beeld over een mogelijke handhavingstraject.

Om de inwoners van Loovelden voldoende tijd te geven de situatie te herstellen zal aan het eind van het voorjaar een controle worden gehouden. Lingewaard heeft dan weer tijd nodig. “Op basis van die informatie kan een goede inschatting van de kosten en omvang van een handhavingstraject worden gemaakt.” Het nieuwe college kan beslissen of er nog behoefte bestaat om een handhavingstraject in gang te zetten.